• Kees van de Bijl maakte zich als raadslid altijd hard voor de agrarische sector.
• Kees van de Bijl maakte zich als raadslid altijd hard voor de agrarische sector. Foto: Rijk Prosman

Lintje voor Kees van de Bijl bij afscheid

maurik/buren • Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Buren in het gemeentehuis in Maurik, vorige week dinsdag, nam Kees van de Bijl afscheid van de gemeenteraad. Van de Bijl was ruim twintig jaar raadslid voor PCG Buren. Burgemeester Josan Meijers reikte hem een Koninklijke onderscheiding uit voor al zijn verdiensten. Kees van de Bijl werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De gedecoreerde is sinds 2002 gemeenteraadslid namens de PCG, waarna hij van 2006 tot 2019 de fractie leidde. In het dagelijks leven is Kees van de Bijl werkzaam als bedrijfsleider van een boomkwekerij. Daarnaast is hij ambtsdrager van de Gereformeerde Gemeente in Kesteren. Hoewel Kees van de Bijl in eerste instantie niet over politieke ambities beschikte, begon de politiek hem te bevallen. Eerst met enige schroom in de woordvoering, maar al snel ging hij discussies aan met 110 procent inzet. Hij voerde politiek recht uit zijn hart. Hetgeen hij vond verwoordde hij, soms volstrekt tegen alle politieke mores in. Bovendien paste hij de nodige trucjes toe in het politieke debat, om zijn tegenstander aan het wankelen te brengen. Bijvoorbeeld door net te doen alsof hij de naam van zijn tegenstander was vergeten. Hij had dan de lachers op zijn hand en de tegenstander verward.
Van de Bijl kwam namens de PCG voor zijn standpunten uit en wist door zijn enthousiasme vaak de raad mee te krijgen. Ondanks moeilijke privéomstandigheden heeft hij zich altijd enorm ingezet voor zijn fractie en de gemeenteraad.
Opvallend is dat Kees zich gedurende zijn ambt als raadslid altijd hard maakte voor de agrarische sector. Hij liet het dan ook niet na om gedurende hete discussies het belang van de sector nog eens te benadrukken. En vorige week dinsdag, kort voor zijn laatste raadsvergadering, stak Van de Bijl de boeren die burgemeester Josan Meijers een petitie aan kwamen bieden nog even een hart onder de riem.
Tijdens coalitieonderhandelingen was Kees een harde noot om te kraken. De afgelopen twintig jaar was Kees van de Bijl een gezichtsbepalend raadslid, die stond voor zijn principes, de PCG en alle inwoners van de gemeente Buren. "Als je - zoals Kees - twintig jaar in de gemeenteraad zit, raak je daarmee vergroeid", aldus burgemeester Joan Meijers. "Bij veel dossiers heeft hij een belangrijke rol gespeeld. Hij staat voor zijn zaak en voor zijn partij. Een gemeenteraad zonder Kees van de Bijl is lastig voor te stellen."
Na zijn afscheid heeft Kees van de Bijl meer tijd voor zijn gezin, werk en het ambt van diaken.