Provincie wil sneller en betaalbaar bouwen

arnhem/regio • De woningnood in Gelderland is hoog. Tot 2030 moeten er ruim 90.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Met het Actieplan Wonen draagt de provincie Gelderland bij aan versnelling van de woningbouw én meer betaalbare woningen. Met nieuwe subsidieregelingen voor sociale huurwoningen en cofinanciering van woningbouwimpuls projecten helpt de provincie gemeenten hierbij.

Woningbouw is duur. Bij de bouw moet rekening gehouden worden met bereikbaarheid, duurzaamheid en klimaatadaptatie (onrendabele top). Hiervoor is veel geld nodig. Vanwege de hoge kosten komen veel woningbouwprojecten stil te liggen. Met de twee subsidieregelingen neemt de provincie een deel van deze publieke kosten voor haar rekening om de bouw van deze woningen te versnellen en betaalbaar te maken. Onder betaalbaar wordt verstaan: sociale huur, middenhuur en betaalbare koop.
Met de landelijke Woningbouwimpuls regeling worden grote woningbouwprojecten versneld, waarvan minimaal de helft bestaat uit betaalbare woningen en waarvan de bouw binnen drie jaar begint. Het rijk en gemeenten betalen ieder de helft. De provincie verlaagt de lasten voor gemeenten door 1000 euro per woning bij te dragen tot maximaal 25 procent van de totale publieke onrendabele top. Voor deze subsidieregeling is 6 miljoen euro beschikbaar. In de vorige ronde van de Woningbouwimpuls heeft co-financiering van de provincie geresulteerd in een landelijke bijdrage van 40 miljoen euro voor de bouw van ruim 8000 woningen in Tiel, Culemborg, Apeldoorn, Hattem, Arnhem, Nijkerk, Rheden en Heumen. Vanaf 5 september kunnen Gelderse gemeenten een aanvraag indienen voor subsidieregelingen.