• Ruben Sierdsema (rechts) is heel positief over de nieuwbouwplannen: "Ik denk dat de wijk er een ongelofelijke impuls van gaat krijgen."
• Ruben Sierdsema (rechts) is heel positief over de nieuwbouwplannen: "Ik denk dat de wijk er een ongelofelijke impuls van gaat krijgen." Foto: Rob Zantinge

Meningen woningbouw op Veilingterrein verdeeld

'Ik kijk al 12 jaar naar die bende'

Ruben Sierdsema woont in de Meester Thorbeckestraat, op de hoek van de Papesteeg, tegenover het veilingterrein. Hij woont alleen en is enthousiast over de nieuwbouwplannen.

"Ik kijk twaalf jaar naar die ouwe bende op het veilingterrein en krijg er eindelijk iets prachtigs en nieuws voor terug", zegt hij. "Er komen vrijstaande woningen tegenover mijn huis te staan en ik denk dat het gewoon hartstikke mooi gaat worden. Als ik kijk hoe de Spoorstraat eruit gaat zien en gewoon naar het veilingterrein in zijn geheel, dan denk ik dat de wijk er een ongelofelijke impuls van gaat krijgen. En ook het aanzicht vanaf het station; ik denk dat het een hele mooie wijk gaat worden. Het enige nadeel wat ik heb, en dat is echt iets pietluttigs, is het verdwijnen van Secunda. Dat vind ik jammer en ik had gehoopt dat het hier in een andere vorm terug zou komen, maar dat is - wat ik heb begrepen - niet haalbaar. Die krijgen wel een andere plek, maar als bewoner is het natuurlijk wel leuk dat je er bent als je de straat uit loopt. Zelf stond ik vroeger ook op de markt, hier op het veilingterrein. Ik verkocht tweedehands rotzooi, van alles wat, maar dat is ook voorbij. Dat wás ook al wel een aflopende zaak hoor, maar ik heb er altijd met heel veel plezier gestaan en het was een ontzettend leuke tijd."

Ingestraald

De periode dat medium Jomanda actief was in de veilinghallen heeft Sierdsema niet meegemaakt. "Ik ben er vroeger wel eens een keertje geweest en ik zei - voor de gein - ook nog: ze heeft natuurlijk het hele pand ingestraald, dus daar hebben we denk ik nog heel veel plezier van."
Waar Sierdsema zich de afgelopen jaren aan heeft gestoord is het feit dat brandalarmen regelmatig afgingen. "Ik stond ook altijd met mijn telefoon te wachten om te filmen dat de vlammen uit het dak zouden springen. Soms ook 's nachts om drie uur. En overdag kwam de brandweer ook wel vier of vijf keer. Maar goed, ik ga er nu enorm op vooruit en ik ga daar nooit meer weg."
"Mijn buurvrouw is twee jaar terug overleden en zij heeft daar bijna tot de laatste snik kunnen wonen. Toen ik daar twaalf jaar geleden kwam wonen zei ze al tegen mij: Ruben, houd er rekening mee dat ze hier gaan bouwen. Ze zei toen: dat zullen waarschijnlijk flats worden. Dus ik heb toch altijd gedacht dat er een flat tegenover me zou komen. En het zou toch jammer zijn als het ene lelijke ding wordt ingeruild voor het volgende. Maar dít is natuurlijk geweldig, ik spring een gat in de lucht."
Het is nog even afwachten hoe snel de woningen er uiteindelijk zullen komen. Ruben heeft er wel een beetje een hard hoofd in. "Als ik kijk wat de grondstoffen voor bouwmaterialen kosten en die prijzen zijn - wat ik heb begrepen - nog gebaseerd op 2019... Dus ik hoop dat het financieel nog haalbaar is. En ook dat woningen voor starters nog betaalbaar worden. Ik hoop ook dat er jonge mensen komen wonen. Er is nu natuurlijk weinig op de huizenmarkt, maar als je bijvoorbeeld in Utrecht werkt is dit een fantastische uitvalsbasis, want Tiel is super centraal. Kortom; ik kijk er met heel veel plezier naartoe en ik vind het ook heel geweldig hoe de gemeente het oppakt. Door met bewoners in gesprek te gaan kom je niet voor verrassingen te staan."

Minder woongenot

Een dame uit de Thorbeckestraat die liever niet met haar naam in de krant komt, spreekt over 'minder woongenot' als de nieuwbouw er komt. "Nu zitten we vrij aan de achterkant, maar straks krijgen we buren achter ons", vertelt ze. "En we kunnen niet meer bij onze eigen heg komen om te snoeien, want ze willen geen brandgang maken. En de huizen worden zó hoog, dat ze bij jou in de achtertuin kijken. Op deze manier heb ik liever dat de veilinghal blijft staan. Een park zou misschien een betere oplossing zijn of misschien een stukje groenstrook, een weg en dán pas huizen. Maar niet twintig meter van je huis af, dat is heel dichtbij. Kijk, wij hebben twee verdiepingen, maar die woningen krijgen misschien wel drie of vier verdiepingen. Ze weten gewoon helemaal níets over wat je vraagt."
"We willen ook niet dat die huizen geheid worden, wij willen dat er geboord wordt, maar dat weten ze ook allemaal niet. En iedere keer zeggen ze: we nemen het mee en we schrijven het op, maar wie schrijft het op en waar blijft het? Wij hebben een hele mooie grote boom en nu zeggen ze: hé, dat vinden je buren ook mooi. Maar wie zegt dat mijn nieuwe buren dat ook mooi vinden? Die willen straks misschien wel dat die boom weggaat, zit je daar ook weer mee. En hoeveel jaar zit je in de ellende van het bouwen, lawaaioverlast en dergelijke?"

'Ze kijken straks het eten van je bord af'

Beter dan die hal

Een ander stel uit de Thorbeckestraat weet vrijwel zeker dat de heg van de veiling achter hun woning zal verdwijnen, maar zij zijn iets positiever over de plannen. "Er komen mensen achter ons te wonen en dat is beter dan die hal natuurlijk. Maar als die huizen dichtbij komen, dan heb je wel inkijk. Ze kijken straks het eten van je bord af."