• Penningmeester Elbert Nap met dochter Lydia en voorzitter Niels van Dooijeweert bij de speeltuin.
• Penningmeester Elbert Nap met dochter Lydia en voorzitter Niels van Dooijeweert bij de speeltuin. Foto: Rob Zantinge

Speeltuin Het Binnen moet weer mooi worden

Algemeen

LIENDEN • Een mooie, veilige speeltuin die dagelijks van ‘s morgens acht uur tot zonsondergang open is, op een groen gazon, midden tussen de woningen in de wijk. Dat is de wens van de donderdag opgerichte Stichting speeltuin Het Binnen. Het plan is met bijdragen van omwonenden en bedrijven de speeltuin in Lienden nieuw leven in te blazen. Voor de speeltoestellen is zo’n 100.000 euro nodig. 

“De speeltuin is jaren beheerd door één vrouw, maar zij is er zeker een half jaar geleden om gezondheidsredenen mee gestopt”, zegt stichtingsvoorzitter Niels van Dooijeweert. Hij voert, samen met de eveneens kersverse penningmeester Elbert Nap, het woord. Secretaris Helen van der Zande is niet bij het gesprek. “In maart heeft de omgeving hier van de gemeente een brief ontvangen met de vraag: zijn er mensen die het over willen nemen? Zo niet, dan gaan alle speeltoestellen weg. Elbert en ik hebben vervolgens, onafhankelijk van elkaar, de gemeente gecontact over de speeltuin. De gemeente heeft ons daarna samengebracht.”

Niet veilig meer
Volgens beide bestuursleden is het de bedoeling dat de speeltuin weer mooi en goed wordt. “Eigenlijk is het een afgeschreven speeltuin”, aldus Van Dooijeweert. “Het jongste toestel wat er staat is van 2011, de rest is van 2004 tot 2006. En er zijn twee toestellen die moeten worden verwijderd, omdat ze niet veilig meer zijn. En een toestel of vier vijf gaat onveilig worden. Daar moeten we op de een of andere manier geld voor bij elkaar zien te krijgen. Geld van de gemeente krijgen we niet, want die heeft er geen subsidie voor. Ze doen alleen het grasonderhoud van de speeltuin.”
“De gemeente maait en doet inspecties, maar met dat inspectierapport moet je zelf gaan repareren”, voegt Nap, vader van vijf kinderen, eraan toe. “Als je zegt: haal alles maar weg, dan hebben we geen speeltuin meer. En er wonen hier een heleboel mensen die kinderen hebben en die kunnen er dan niet meer spelen. Dan kom je óf bij speeltuin Nieuw Meerten, en dat is eigenlijk te ver, óf bij De Perengaard.”

Andere speeltuinen te ver
“Maar Nieuw Meerten is bijna een kilometer hier vandaan en De Perengaard wel twee kilometer”, aldus Van Dooijeweert. “En je moet dan vooral de hoofdwegen over, dus dan moet je als ouder altijd mee. Het ideale van híer is dat je zegt: ga maar naar de speeltuin, want het is veilig. Hier de stoep op, een steegje in en je bent er. Ik heb zelf een kleintje van drie en ik zag hoeveel kinderen er voor een gesloten hek stonden. Dat was voor mij de reden om de gemeente aan te schrijven en toen ben ik via de gemeente bij Elbert terechtgekomen. We zijn gaan praten en hebben de stichting opgezet.”

Briefjes door de deur
Om geld voor de te vernieuwen speeltuin bij elkaar te krijgen, probeert de stichting sponsorgelden van bedrijven los te krijgen. “We hebben al toezeggingen, maar dat is niet genoeg”, aldus Van Dooijeweert. “En we hopen natuurlijk donateurs te krijgen door huis-aan-huis briefjes door de deur te doen.”
“In de hoop dat mensen zich committeren om jaarlijks een donatie te doen”, voegt Nap eraan toe. “Ik wil ook wel m’n best doen om er een ANBI-stichting van te maken, zodat bedragen aftrekbaar zijn, dat zal wellicht ook helpen. En dan nog, als je kijkt naar de staat van de speeltuin... Zoals die nu is zou de speeltuin misschien nog een, twee of maximaal drie jaar voor een aantal speeltoestellen doorgaan, maar eigenlijk is-ie economisch gezien helemaal afgeschreven. Je krijgt ook steeds meer onderhoud en uiteindelijk moet je gaan investeren in nieuwe toestellen. En met alleen sponsoren en donateurs moet je gigantisch veel hebben, want een  nieuwe speeltuin neerzetten kost minimaal een ton. Een echt mooi klim- en klautertoestel, zoals bij De Perengaard staat, kost gewoon 20.000 euro.”

Subsidie voor aanloopkosten
Ook het verwijderen van de oude toestellen is een kostbare aangelegenheid. Het kost de stichting naar verluidt 500 euro. “En nu is er nog nul geld”, zegt Nap. “We hebben van de gemeente wel een kleine subsidie van 250 euro voor de aanloopkosten gehad, maar dat is al op.”
“We willen ook een verandering in het speeltuinbeleid hebben. Vroeg zat-ie altijd dicht. We hebben waardering voor die mevrouw die het altijd gedaan heeft, maar het is nu wel een natuurlijk moment om dingen over te nemen en te veranderen. De speeltuin was bijvoorbeeld heel vaak dicht, maar de kinderen wisten niet waarom en kwamen dan natuurlijk terug. We willen nu gewoon vaste openingstijden van ‘s morgens acht uur tot zonsondergang, zodat de kinderen er altijd in kunnen.”

Rob Zantinge