• De families De Jongh en De Leeuw kwamen ook naar het gemeentehuis in Maurik. Op de foto ontbreekt de 92-jarige opa Henk de Jongh, die even eerder was weggegaan.
• De families De Jongh en De Leeuw kwamen ook naar het gemeentehuis in Maurik. Op de foto ontbreekt de 92-jarige opa Henk de Jongh, die even eerder was weggegaan. Foto: Rob Zantinge

Burense veehouders massaal met petitie naar gemeentehuis

Algemeen

MAURIK • Veehouders uit de gemeente Buren kwamen dinsdag aan het eind van de middag naar het gemeentehuis van de gemeente Buren in Maurik. De opkomst was enorm. Op de ‘rotonde’ voor het gemeentehuis stonden tientallen trekkers. Sommige voerden spandoeken mee die niets aan duidelijkheid te wensen overlieten.

“Er is massaal gehoor gegeven aan onze oproep”, zegt Hendrik Jan de Jongh uit Lienden, een van de woordvoerders namens de actievoerende boeren. “Wij zijn niet uit op onmin, wij zijn niet uit op rellen, wij willen in gesprek, wij willen gehoord worden door onze bestuurders”, voegt zijn echtgenote Leonie eraan toe. “Wij hebben geen vertrouwen meer in de politiek en laten we dan plaatselijk beginnen. Laten wij hier het voorbeeld geven en laat ze met ons in gesprek gaan.”
Hoeveel handtekeningen Leonie onder haar arm heeft voor burgemeester Josan Meijers, weet ze niet. “Ik heb ze niet geteld, maar het is een héle stapel van allemaal individuele handtekeningen.”
“We hebben ons in eerste instantie gericht op de veehouders in de gemeente Buren”, aldus Hendrik Jan.

Zorgen
De mensen die naar het gemeentehuis waren gekomen zijn met name melkveehouders, geitenhouders, varkenshouders en pluimveehouders. “Wij maken ons ontzettend zorgen”, vertelt Leonie. “U heeft natuurlijk meegekregen dat er enorm veel reuring is. En het gaat allemaal over stikstof, de verzamelnaam stikstof; iets wat een probleem blijkt te zijn waarvan wij van het kabinet de indruk krijgen, dat wij dat als sector moeten oplossen. Maar wij kúnnen dat niet alleen oplossen. Wij ontkennen geen problemen, maar wij willen wel specificeren: wat is er nou daadwerkelijk aan de hand? En wat willen we nou met z’n allen? Je kunt dat niet maar over de heg gooien en zeggen: Er moet zoveel stikstof gereduceerd worden, want stikstof bestaat uit stikstofoxiden - NOx - uit industrie, uit verkeer en scheepvaart, maar ook uit ammoniak - NH3 - afkomstig uit de veehouderij. Ik denk dat het belangrijk is om te weten dat dat gewoon uit elkaar getrokken is. En wij willen met elkaar daar een oplossing voor bieden en helpen, maar daarvoor moet je met elkaar in gesprek gaan. Want hoeveel boeren willen er hier nou stoppen, hebben geen opvolger en verwáchten al niet langer dan tien jaar door te gaan. Wat is er mogelijk aan innovaties? Er zijn verschrikkelijk veel innovatieve technieken om te helpen de hoeveelheid stikstof te reduceren.”

Vier generaties
“En het gaat natuurlijk ook om bedrijven met een familiegeschiedenis”, aldus Leonie. “Wij hebben hier vier generaties van de familie De Jongh meegenomen. Opa Henk is 92 en die heeft het bedrijf overgenomen van zijn vader en het overgedaan aan zijn zoon Tom, mijn schoonvader. Wij zijn de huidige generatie. Wij hebben de toekomst en twee jongens - Hidde van 11 en Stef van 9 - die ook graag boer willen worden.”
“Je moet je ook realiseren dat als wij hier één koe niet melken er wereldwijd vier koeien voor terug komen. Dus gaan wij nou alleen landelijk plaatselijk een probleem oplossen of hebben wij een groter doel, door meer planet-proof te werken?”

Opgedrongen
“Wat ons vooral steekt is ‘t beleid dat ons opgedrongen is”, voegt echtgenoot Hendrik Jan er aan toe. “We zijn nergens in meegenomen, het is gewoon over ons uitgestrooid door de regering en we moeten het maar slikken. En het heeft heel veel consequenties voor heel veel bedrijven. Sommige bedrijven moeten zeventig of tachtig procent stikstof reduceren. Dat is gewoon de doodsteek voor je bedrijf, als je dat overkomt. Er zijn hier ook boeren die minder - bijvoorbeeld tien procent - moeten reduceren, maar iedereen steunt mekaar wel. Iedereen is het erover eens dat dit beleid níet klopt. We krijgen een stikstofkaart en dan moet je opzoeken waar je eigen bedrijf zit, met een rode of een groene cirkel en daar staat dan zeventig of vijftig procent op. Zonder van tevoren iets te weten of een brief gehad te hebben van het rijk, de provincie of de gemeente.”
Hendrik Jan de Jongh vindt de stikstofreductie ook nog eens tegenvallen ten opzichte van bijvoorbeeld de Veluwe. “Wij dachten eigenlijk dat we vrij goed zaten en je ziet die rode stippen, wat 58 procent is en die hebben ze híer - bijvoorbeeld bij ons in Lienden - ook staan. Dichter bij de Rijn zit je weer dichter bij Natura 2000 gebied, dus de mensen die over de Rijn zitten hebben er ook last van. En op het kaartje is het verschil makkelijk te zien.”

Rode en blauwe stippen
Collega Tom de Leeuw voegt eraan toe: “Het is heel apart, want je hebt die rode stippen, maar wij zitten ook tegen de Rijn aan. En bij ons is-ie blauw, dus twaalf procent. Er zit een heel verschil tussen. Ga je vijfhonderd meter meer naar het dorp, dus van de Rijn vandaan, dan wordt-ie rood. Het is net of ze gezegd hebben: daar waar een cluster van bedrijven zit hebben we het maar een beetje rood gemaakt. Het is heel apart, op die kaarten is geen pijl te trekken.”

Motie aangenomen
In de Burense raad werd dinsdagavond gestemd over een voor de boeren belangrijke motie, die unaniem werd aangenomen. In de motie staat dat de gemeente Buren gaat proberen een dialoog op gang te brengen. Ook worden zowel de provincie als andere gemeenten op de hoogte gebracht van de zorgen die er in de gemeente Buren onder de veehouders leven.

Rob Zantinge