Bescheiden ambitie, bezuinigingen gaan door

buren/maurik • In de kadernota schetst het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Buren het eerste beeld van het financiële perspectief voor de jaren 2023 tot en met 2026. Dit beeld is positief. Het college verwacht in alle jaren een sluitende begroting te hebben, met daarin ruimte voor een bescheiden ambitie.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de kadernota 2023 vastgesteld en stuurde deze naar de gemeenteraad. De kadernota bevat weinig nieuw beleid. In de komende maanden wordt duidelijk welke middelen er nodig zijn voor de uitvoering van het nieuwe coalitieakkoord ‘Samen voor een beter Buren 2022-2026’. In de begroting 2023 bepaalt de gemeenteraad welk budget er beschikbaar komt voor de realisatie van de ambities. 

Algemene uitkering

Dat het financieel perspectief er zo positief uitziet, is mede te danken aan een forse verhoging van de algemene uitkering. De algemene uitkering wordt door het Rijk aan gemeenten verstrekt en is voor Buren de belangrijkste bron van inkomsten.

Bezuinigen gaat door

"Ik ben blij met deze ontwikkeling, maar we blijven met beide voeten op de grond staan", aldus Karl Maier, de nieuwe wethouder Financiën. "We gaan door met het realiseren van de afgesproken bezuinigingen en stemmen onze ambitie af op ons doel om een zelfstandige, financieel gezonde gemeente te blijven."
Vanavond (dinsdag) is er een voorbespreking van de kadernota 2023 in de gemeenteraad. Op 5 juli komen de kadernota 2023 en de financiële uitgangspunten voor de begroting 2023 in de gemeenteraad. Op basis van het door de gemeenteraad genomen besluit, stelt het college de begroting 2023 op.