• Inge Krijger (links) en Janina Werinussa zetten zich in voor de aanleg van de educatieve speeltuin.
• Inge Krijger (links) en Janina Werinussa zetten zich in voor de aanleg van de educatieve speeltuin. Foto: Rob Zantinge

'De educatieve waterspeeltuin kómt er'

tiel • Als alles meezit kunnen kinderen tot 12 jaar uit Passewaaij in het voorjaar van 2023 terecht in een gloednieuwe, grote, educatieve 'waterspeeltuin'. Het plan is de speeltuin te realiseren in het Linge-Waalpark, tussen Passewaaij en Tiel-West. Wijkbewoners zijn een geldinzamelingsactie gestart. De bedoeling is dat in de speeltuin het principe van het nabij gelegen inundatiekanaal terugkomt. Dat zou de fantasie van de spelende kinderen moeten prikkelen.

"Het Tielse speelruimtebeleid is erop gericht dat inwoners het beheer en onderhoud van speeltuinen op zich nemen", aldus Janina Werinussa en Inge Krijger van de speeltuinwerkgroep. "Vroeger was er een speeltuin in het park, met een zandbak en een hexagon met vijf schommels, maar die is weggehaald. Nu zetten we ons in om een nieuwe, grote, educatieve natuurspeeltuin te realiseren. Een door een professioneel bureau gemaakt inrichtingsplan ligt er al. Het wordt een waterspeeltuin waar inunderen - onder water zetten - centraal staat, compleet met een waterpomp, tankjes en molentjes. En met het dijkjes en dorpjes idee. Daarnaast worden er natuurlijke elementen die bij het park passen in verwerkt, zoals houten speeltoestellen en wilgentakken. En een boomstam, want dat kan ook een speelaanleiding zijn."
De speeltuinwerkgroep is inmiddels een eind op weg, maar dat ging niet zonder slag of stoot. "We zijn in 2019 al begonnen", zegt Inge Krijger. "Er is toen al contact geweest met de gemeente, maar nu wordt het pas écht serieus."
Het balletje ging rollen toen duidelijk werd dat de oude speeltuin niet kon blijven. De schommels, in de vorm van een hexagon, werden afgekeurd. En opknappen zou te duur worden. De speeltuinwerkgroep zocht contact met de gemeente, die een startbedrag van 5000 euro toezegde. Voor de ambitieuze plannen voor een waterspeeltuin is dat echter niet genoeg. De werkgroep ging daarom in overleg met de gemeente over hoe meer geld zou kunnen worden gegenereerd. Fondsenwerving was het toverwoord.
De speeltuinwerkgroep vroeg de wijkbewoners vervolgens om geld waarmee de plannen uitgevoerd zouden kunnen worden.

Flyers

"Wij hebben tweeduizend flyers bezorgd in delen van Passewaaij en Tiel-West met de vraag aan inwoners of ze willen doneren", aldus Janina Werinussa. "Dit heeft al tussen de 35 en 40 donaties opgeleverd. "Er is dus behoefte aan een speeltuin en er is duidelijk draagvlak voor", zegt Inge Krijger. "Ook scholen en kinderopvangorganisaties schenken aandacht aan ons initiatief. Ze houden soms zelfs acties om geld op te halen. Daarnaast schrijven we fondsen en bedrijven aan en we hebben al mooie bedragen toegekend gekregen."
Zo zegden de Stichting Burgerweeshuis Tiel (10.000 euro) en het Prins Bernhard Cultuurfonds subsidiebedragen toe. Inmiddels is er zicht op een aanzienlijk bedrag, maar voor de plannen van de speeltuinwerkgroep is in totaal 80.000 euro nodig. Ook de Rijksdienst voor het Cultuur Erfgoed werd aangeschreven. En als alles meezit wordt het in totaal ingezamelde bedrag door de Rijksdienst verdubbeld. "We hopen dus 40.000 euro of meer te halen", aldus Krijger en Werinussa.
Albert Heijn in Passewaaij zette een bak naast de flessenautomaat. Hier kunnen klanten hun statiegeldbonnetjes in doen. De Prins Mauritsschool, locatie West, zamelt flessen in. Daarnaast is er steun van bedrijven en helpt de Wijkvereniging Passewaaij mee. Bovendien bood een bouwer zijn hulp aan.
Inmiddels hebben ook al veel inwoners de Facebook-pagina van de speeltuinwerkgroep gevonden: facebook.com/speeltuin-linge-waalpark-tiel-passewaaij.

Hoe meer, hoe groter

"Onder de noemer ‘hoe meer geld, hoe groter de speeltuin' proberen wij dus zoveel mogelijk aandacht te krijgen voor ons initiatief, met als doel zoveel mogelijk geld te verzamelen. Maar de waterspeeltuin komt er in élk geval", aldus de zelfverzekerde werkgroepsleden. "De vraag is alleen nog hoe groot de speeltuin wordt."

Rob Zantinge