Gemeenteraad Buren gaat voor duurzaam

Buren • De Burense gemeenteraad is unaniem positief over een initiatief van afvalverzamelaar AVRI, Werkzaak Rivierenland en 2Switch om alle textiel uit de regio te gaan recyclen.

Tijdens de raadsvergadering van 14 juni benadrukten alle partijen de positieve effecten van het beoogde textielsorteercentrum genaamd CIRTEX. Zo is het een stap in de richting van een circulaire economie, waarin afval niet bestaat en zo veel mogelijk wordt hergebruikt. Daarbij is het kostenbesparend en duurzamer om textiel niet over lange afstanden te hoeven vervoeren, zoals nu nog wel gebeurt. Ook biedt het project werkgelegenheid, onder meer aan mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Gemeentebelangen is samen met wethouder Neven bovendien op bezoek geweest bij de proeflocatie in Tiel. De heer van Laar had vooral ‘blijde werknemers en goede begeleiding gezien'.
Dat de begroting van de personeelskosten volgens de gemeente aan de krappe kant is, werd door meerdere partijen wel als een risico benoemd maar weerhield hen niet van instemming. Een motie van Partij voor de Dieren en PvdA/GroenLinks om bij AVRI te pleiten voor extra inzamelpunten bij lokale stichtingen en verenigingen haalde het niet.
In de regio wordt op dit moment 1,8 miljoen kilo textiel ingezameld door de Avri. Ongeveer 15 procent hiervan is herbruikbaar. Deze producten zullen door 2Switch worden verkocht in hun kringloopwinkels. Het overige textiel kan worden verwerkt tot garen waar nieuwe kleding van gemaakt kan worden of vilt voor bijvoorbeeld isolatie. De laagste kwaliteit textiel kan worden gebruikt om banken en andere producten voor in bijvoorbeeld speeltuintjes van te maken.