• Archieffoto, gemaakt bij de zorgboerderij/bakkerij/natuurvoedingswinkel van Stichting Thedingsweert in Kerk-Avezaath.
• Archieffoto, gemaakt bij de zorgboerderij/bakkerij/natuurvoedingswinkel van Stichting Thedingsweert in Kerk-Avezaath. Foto: Donald Schalk

Neem eens een kijkje op een zorgboerderij

Rivierenland • Dagbesteding en werk voor mensen met een beperking, re-integratietrajecten, logeeropvang voor kinderen of een aangepaste woonomgeving voor dementerenden: het is allemaal te vinden op een zorgboerderij. Op zaterdag 25 juni is de landelijke Open Dag voor Zorgboerderijen. 

In het Rivierengebied zijn ruim 30 zorgboerderijen te vinden, allemaal met een eigen aanbod en doelgroepen. Er zijn veetelers, landbouwers, fruitbedrijven, kinderboerderijen en zelfs maneges die zorg bieden. Soms kunnen gebruikers er wonen of logeren, soms is er alleen dagopvang. Naast verschillen zijn er ook belangrijke overeenkomsten: kleinschaligheid, rust, ruimte en een groene omgeving. Wie kan, werkt mee op het land, verzorgt dieren of helpt in de boerderijwinkel. De Vereniging Zorgboeren Rivierengebied zegt daarover: "Door lekker te werken in de buitenlucht en te zorgen voor dieren en planten, komen de deelnemers tot innerlijke rust en zelfvertrouwen. We werken samen met cliënten, instellingen en bedrijven, vanuit het idee dat wij mensen helpen om het vertrouwen in eigen kunnen te behouden of te hervinden." Tegenwoordig beschikken de meeste zorgboerderijen over een specifiek kwaliteitskeurmerk, maar ook zij kunnen last hebben van het algemene personeelstekort in de zorg. Niet alle zorgboerderijen organiseren activiteiten en rondleidingen op de landelijke open oag. Voor Stadsboerderij Caetshage in Culemborg bijvoorbeeld, is het een gewone zaterdag.  

Open dag Thedinghsweert

De zorgboerderij van Stichting Thedinghsweert (Thedinghsweert 25, Kerk-Avezaath) is op 25 juni van 10.00 tot 15.00 uur geopend. Men kan terecht in de biologische winkel en bakkerij, wandelen over de landerijen of de kas en bijenstal bekijken. Natuurlijk is er ook informatie over woonvormen en werk voor volwassenen met een beperking of psychische problemen. Kinderen kunnen er spelen of een broodje bakken, terwijl andere bezoekers op het terras genieten van livemuziek van folkduo June's Morning. 

Open dag Kei

Op 25 juni is iedereen tussen 10.00 tot 16.00 ook welkom bij zorgboerderij KEI, Bommelweg 1 in Wadenoijen. Kei biedt dagbesteding en logeeropvang voor jeugd en volwassenen. Kom kennismaken met de mensen en dieren en de tuinen bekijken. Er is een minimarkt, er zijn spelletjes en een speurtocht. Ook Kei vergeet de inwendige mens niet.

q  zorgboeren.nl/open-dag