Onderzoek tracés ontsluitingsweg A15

tiel • De gemeente heeft Movares ingenieurs en adviseurs opdracht gegeven om verder onderzoek te doen naar de westelijke ontsluitingsweg richting de A15. 

Het onderzoek gebeurt in de periode van midden 2022 tot midden 2023. Het onderzoek moet leiden tot duidelijkheid over de haalbaarheid en effecten van een voorkeurstracé voor deze weg. 

Door de groei van het aantal auto’s en door nieuwe (woningbouw)ontwikkelingen wordt het steeds drukker op de wegen naar en van Tiel. De gemeente wil de stad en de dorpen goed bereikbaar houden. Ook sluipverkeer wil men zoveel mogelijk voorkomen. En de gemeente wil dat vrachtwagens zo min mogelijk over de smalle wegen in het buitengebied rijden.

In een eerste haalbaarheidstudie, de Notitie Reikwijdte en Detail (NRD) zijn vier mogelijke nieuwe tracés (routes) naar voren gekomen:

Een tracé door het gebied aan de noordkant van de spoorlijn Geldermalsen-Tiel;
Een tracé zo dicht mogelijk tegen de zuidkant van de spoorlijn Geldermalsen-Tiel;
Een tracé door het gebied aan de zuidkant van de spoorlijn Geldermalsen-Tiel, verder van de spoorlijn af;
Een tracé tussen buurt 8 in Passewaaij en de toekomstige buurt 9 dat verder evenwijdig loopt met de Ophemertsestraat en de Nieuweweg;
‘Nulplusalternatief’: verbeteren van de N835, de provinciale weg van en naar de A15.

Deze tracés gaat de gemeente nu verder onderzoeken in een milieueffectrapportage voor een plan, een PlanMER- onderzoek. Hierin worden de effecten en haalbaarheid van alle tracés met elkaar vergeleken. Het doel is om zo tot een voorkeurstracé te komen. 

Het onderzoek gebeurt niet alleen door specialisten. De gemeente vindt het belangrijk om ook de bewoners in het gebied en andere direct belanghebbenden actief te betrekken. Zij hebben gebiedskennis, waardoor verschillende belangen en zorgen in beeld komen. Gemeente en Movares organiseren direct na de zomervakantie eerst een informatiemarkt.