Maarten en Betty van Diën vinden het na bijna veertig jaar welletjes. Ze stoppen met hun dierenspeciaalzaak.
Maarten en Betty van Diën vinden het na bijna veertig jaar welletjes. Ze stoppen met hun dierenspeciaalzaak. Foto: Arno voor de Poorte

"Het is wel mooi zo na 40 jaar"

culemborg • Dierenspeciaalzaak van Diën, een begrip in Culemborg en omstreken, sluit na de zomer van 2022 zijn deuren. De eigenaren Maarten en Betty van Diën gaan genieten van hun welverdiende pensioen. Hoe? "Eerst maar eens afkicken," zegt Betty. "Ik heb twee kleinkinderen op wie ik al twee keer in de week pas, maar het blijft bij die twee keer, hoor." Maarten heeft in eerste instantie geen idee. "Misschien eerst eens een maandje rust nemen. Daarna zie ik wel of ik wat meer ga wandelen en fietsen. Ik heb heb ook al een paar keer het aanbod gehad om ergens te komen werken." 

De dierenspeciaalzaak bestaat al sinds 1984 aan het Vierheemskinderstraatje numero 12. De winkel is ontstaan uit de speciaalzaak van Bas van Zanten. Die is in 1970 gestart op de Oude Vismarkt. De voorloper bestond uit een dieren-, gereedschaps- en een tuinafdeling. Betty, de dochter van Bas van Zanten, stond als jongedame van achttien al in de winkel van haar ouders. In 1980 verhuisde de speciaalzaak naar de Markt. In 1984 hebben de huidige eigenaren de dierenwinkel overgenomen. De gereedschapswinkel is in 1995 onder leiding van Gertjan van Zanten naar het industrieterrein Pavijen verhuisd. De dierenwinkel is altijd in de binnenstad van Culemborg gebleven. Al die jaren - eerst onder de vleugels van Betty's ouders en later als zelfstandig ondernemers - hebben Maarten en Betty met veel plezier hun bedrijf gerund. "Ik ga nog elke dag met plezier naar de winkel," zegt Maarten, "maar het is nu tijd om af te nokken." Betty erkent dat ze het een moeilijk besluit vond om ermee te stoppen. "Zeker omdat het echt een familiebedrijf is waar nu een einde aan komt." 

Vaste klantenkring

De dierenwinkel had een vaste klantenkring in de Lekstad en ver daarbuiten. Maarten zegt dat uit de hele omgeving klanten naar de dierenspeciaalzaak kwamen voor goede raad voor de hond, kat, knaagdier of vissen. "Mensen vonden het ook een absoluut pluspunt dat we bezorgden in en net buiten Culemborg. Soms had ik wel twintig adressen op één avond. Klanten vertellen dat ze dit gaan missen." Ook het brede assortiment was een pré volgens Maarten. "Mensen beginnen nu tijdens de laatste periode ontzettend veel bij te bestellen om een voorraad bij ons in te slaan. Bijna om gek van te worden." Bij Van Diën stonden ze voor eerlijk advies. Soms deed Maarten aan anti-verkoop. "Ik stuurde mensen gerust weg als ze iets wilden kopen wat niet bij hen paste. Wat dat betreft hebben we ook nooit aan klanten hoeven en willen trekken. We hebben altijd een ongedwongen sfeer in onze winkel kunnen bewaren. Anders houd je het ook geen veertig jaar vol." 

Blijven hangen

Betty staat al sinds haar achttiende in de winkel. Nu ruim 47 jaar. Maarten is er in 1979 bij gekomen. "Mijn schoonvader vroeg me of ik wilde 'proberen' om in de winkel te komen werken. En toen ben ik zo'n beetje blijven hangen. Daarmee doe ik misschien onze samenwerking tekort. We zijn elkaar namelijk nooit 'helemaal zat' geweest. Natuurlijk hadden we wel eens onenigheid, maar dat mag geen naam hebben." Het leukste volgens Betty was de gezelligheid met hun klanten. "We verkopen in de eerste plaats emotie. De dagelijkse contacten met alle mensen die onze winkel bezochten ga ik zeker missen." Wat Maarten het minste gaat missen is de boekhouding. "En de hele rompslop erom heen. Er komen steeds meer regeltjes waar je als winkelier aan moet voldoen. Het wordt steeds moeilijker om te ondernemen," constateert hij met de nodige spijt in zijn stem. De hoofdzaak om met de dierenspeciaalzaak te stoppen ligt in de gevorderde leeftijd zegt Betty. "Bovendien waren we toch wel verrast door de snelheid waarmee we het pand kwijt waren, nadat we het te koop hadden gezet." Maarten beaamt dit en zegt dat er waarschijnlijk ruime appartementen in komen. "ik weet niet precies hoeveel en het aantal vierkante meters, maar ze willen er ruime woningen in maken." Eén van de hoogtepunten in 40 jaar Van Diën Dierenspeciaalzaak was de komst van Martin Gaus naar de Lekstad. "Hij heeft in 2011 een Royal Canin-shop geopend in onze winkel. Martin is in totaal slechts een uurtje geweest, maar zijn bezoek zorgde voor ontzettend veel aanloop." 

Klanten slaan tijdens de afscheidsperiode enorm veel dierenartikelen in.