Suriname vraagt na overstromingen om hulp

tiel • De Tielse stichting Vrienden van Suriname heeft van de Surinaamse regering het verzoek gekregen meubilair te leveren. De bedoeling is dat 'Suriname' de kosten van het transport van twee zeecontainers naar het Zuid-Amerikaanse land betaalt. De regering van de voormalige Nederlandse kolonie roept ook de hulp in van Nederland bij de bestrijding van de zware overstromingen die het land teisteren. 

Het regent er al maanden, waardoor grote delen van Suriname onder water staan. Ongeveer twee derde van het land is rampgebied.
Will van Rhee van Vrienden van Suriname roept vrijwilligers van zijn stichting op te helpen. 'Wellicht hebben jullie het nieuws gevolgd en weten jullie al dat Suriname momenteel enorme problemen met wateroverlast heeft', schrijft Van Rhee aan de vrijwilligers. 'Paramaribo ligt in de delta van de Amazone. Door hevige regenval zijn de straten ondergelopen. Veel mensen zitten in de problemen en hebben hulp nodig.' De stichting heeft in een loods veel spullen, maar er is te weinig geld om deze in containers naar Suriname te verschepen. "We hebben weliswaar hulpgoederen zoals, rolstoelen, verbandmiddelen, matrassen in onze loods opgeslagen staan", aldus Van Rhee, "maar de penningmeester heeft aangegeven dat onze financiën het niet mogelijk maken de kosten van een container te betalen."
Nu het Surinaamse Ministerie van Justitie twee containers heeft gereserveerd en de vervoerskosten wil betalen, wil Van Rhee van de gelegenheid gebruik maken om onder meer speelgoed, rolstoelen, matrassen, (incontinentie) verband en houdbaar voedsel mee te sturen. "De bedoeling is om die containers op zaterdag 25 juni 's morgens aan de Papesteeg 36 in Tiel te gaan laden", aldus Van Rhee.
Wie bruikbare spullen of voedsel heeft, kan bellen met loodsbeheerder Gerrit Kool, tel. 06 243 61 401.