Flipje en Flapje

Het blote frambozenlijf van Flipje laat ons in het onzekere over de seksuele geaardheid van de Tielse mascotte. Er hangt of er zit niks onder. Dat brandende vraagstuk besprak ik vorige week in mijn column. Ik vergeleek het met de moderne stripfiguurtjes Fokke en Sukke. Aan hun onderlijf zie je direct dat ze van het mannelijk geslacht zijn. Ik kreeg tal van reacties in mijn mailbox. Die van de Burense kunstenares Liesbeth Tuit wil ik u niet onthouden. Liesbeth verdiepte zich twintig jaar geleden al in Flipjes liefdesleven. Ze schilderde het fruitbaasje met een pielemuis, zoals mijn moeder dat ding noemde. Ze maakte ook een schilderij van een vriendinnetje voor Flipje, dat ze de naam Flapje meegaf. Een figuurtje, ook met een frambozenlijf, maar met duidelijk vrouwelijke kenmerken. Mooie bruine krullen, borstjes en, ja hoor, aan de onderkant een gleufje. Een doosje, zoals mijn moeder altijd zei. 

Liesbeth mailde me afbeeldingen van haar twee uitzonderlijke creaties. Wat ik ervan vond? Nou, ik zie er de humor wel van in. Alleen zou ik de mannelijkheid van Flipje wat minder realistisch weergegeven hebben. Dat ding ziet er te menselijk uit. Het wijst ook nog eens schuin omhoog. Op zijn zondags, zou mijn moeder zeggen. Wat mij betreft had Liesbeth kunnen volstaan met een banaantje. Dan blijf je in de fruitsfeer. En Flapje? De Burense kunstenares beeldde de vrouwelijkheid van het vriendinnetje uit met iets dat op een pruimpje lijkt. Daar kan ik wel mee akkoord gaan. Dat komt ook lekker fruitig over.

Een jaar of twintig geleden heeft Liesbeth haar schilderijen aangeboden aan het Flipjemuseum in Tiel. Dat werd niks. Het was “vloeken in de kerk”, zo kreeg ze daar te horen. Heiligschennis! Dus nam ze haar creaties maar weer mee naar Buren. Ze hangen nog steeds in haar atelier aan de Hulsterstraat 24. “Flipje en Flapje inspireren mij dagelijks op zoek naar dingen om te lachen”, laat ze in haar mail weten.

Wellicht is de tijd nu rijp om de schilderijen van Liesbeth Tuit alsnog een plaatsje te geven in het Flipjemuseum. Tenslotte staat de vooruitgang ook in Tiel niet stil. En dan kunnen de museumbezoekers een toepasselijke naam voor Flipjes piemel bedenken. Ik weet er al een. Het tuitje.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)