• 'Over kind zijn en kinderen hebben.'
• 'Over kind zijn en kinderen hebben.' Foto: Aangeleverd

Buren B!zonder: zestien kunstenaars

buren • Buren staat op zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 juni (Pinksteren) in het teken van kunst. Zestien kunstenaars exposeren op negen locaties verspreid door de stad. Van 11.00 tot 17.00 uur is de kunstroute deze drie dagen open en de toegang is gratis. Met de routekaart op www.kunstrouteburen.nl kan de wandeling worden gepland.

Joke de Lange werkt onder meer met textiel en is één van de nieuwe kunstenaars bij Buren B!zonder. Zij exposeert samen met Jaap van Riet in het pand van Spijker & Co aan de Peperstraat. "Opgroeien in een klein Betuws dorp en een veilig thuis hebben gezorgd voor een onbekommerde jeugd met een groot gevoel van vrijheid", aldus Joke. "Eindeloze tijd en ruimte om aan te rommelen, te ontdekken, spelen, plezier maken. Kiezen voor kinderen was later een logische keuze. Kind zijn in deze tijd lijkt een stuk minder zorgeloos. Mijn vraag is of er nog ruimte is voor onschuldig spelen, voor fantasie, voor geheimen, voor echt contact. En hoe ga ik hier als moeder van drie pubers mee om? Mijn werk gaat over kind zijn en kinderen hebben."
In het atelier van Anjo de Jong aan de Achterbonenburg zijn bronzen beelden te bewonderen. Anjo woont en werkt in Buren. Zij groeide op tussen de dieren op de boerderij en ontwikkelde een fascinatie voor de anatomie en fysionomie van de dieren, die tot uiting komt in levensgrote en realistische bronzen sculpturen. Daarnaast haalt zij haar inspiratie uit bomen. "Brons kent vele gezichten", zegt Anjo. "De ruwe, pure en elementaire stukken stralen iets natuurlijks uit. De grillige vormen van gegoten brons vormen prachtige contouren, zoals bij de kroon van een boom. Bovendien vertoont de huid van het brons grote overeenkomsten met de bast van de boom en zijn takken. Onderzoekend en experimenteel werkend heb ik deze oervormen samengebracht tot een geheel: de boomsculpturen. Het zijn opnieuw de bomen die mij inspireren tot een minder realistische serie. De takken, stronken, het zomer- en winterhout, de jaarringen en de opbouw van de mergstralen prikkelen mijn fantasie. Ook die van de bezoeker, zo blijkt in de galerie. Zo kan een klein stukje hout veranderen in een voor het oog compleet stadje." Meer informatie: www.kunstrouteburen.nl