Geen nieuwe wind in windmolendebat

maurik • De Burense gemeenteraad heeft dinsdagavond het verzoek van de provincie om windmolens te plaatsen in het energiepark Echteld-Lienden afgewezen. Maar met dit besluit is plaatsing van de windmolens niet van de baan. De provincie kan de beslissing van de raad namelijk naast zich neer leggen. 

Reden om tegen te stemmen was voor PCG, CDA en VVD het raadsbesluit van juni vorig jaar. Toen haalde een voorstel voor plaatsing van windmolens het niet. Terugkomen op dat besluit wilden de partijen niet. "Consistentie is belangrijk,” aldus de heer Zaaier van PCG. Gemeentebelangen wil sowieso geen grootschalige windmolens en zonneparken. De partij ziet meer heil in zonnepanelen op daken en isolatie. Ook wil Gemeentebelangen de mogelijkheid open houden om toekomstige innovatieve oplossingen in te zetten.
Het voorstel van het college om de provincie te vragen de gemeentelijke kaders te respecteren en de gemeente te betrekken bij de uitvoering, haalde niet genoeg stemmen. CDA hechtte belang aan meepraten met de provincie. Maar door capaciteitsgebrek wilde de partij zich focussen op andere problemen in de gemeente. VVD, PCG en Gemeentebelangen hekelden de onduidelijkheid die het college met haar voorstel uitstraalde. Wethouder Neven weerlegde deze kritiek. "Vanwege het raadsbesluit van vorig jaar stellen we voor om het verzoek van de provincie af te wijzen. Maar het eerlijke verhaal is dat de gedeputeerde windmolens wil. Daarom vinden we het verstandig de provincie te vragen rekening te houden met onze kaders. Dat betekent niet dat we via een omweg alsnog instemmen met de turbines."

Niet gerustgesteld

Deze uitleg stelde de VVD niet gerust. De partij diende daarom een motie in waarin het college wordt opgedragen al het mogelijke in het werk te stellen om de plaatsing van windmolens tegen te gaan. De motie kon op voldoende steun rekenen.

Betrokken blijven

D66, PvdA-GroenLinks en Partij voor de Dieren bepleitten dinsdagavond juist om in te stemmen met het verzoek van de provincie voor plaatsing van windmolens. En daarbij als gemeente sterk betrokken te blijven bij de uitvoering van het besluit. Volgens de Partij voor de Dieren heeft de gemeenteraad geen bestaansrecht als ze bij dit soort beslissingen alle touwtjes uit handen geeft aan de provincie. De heer de Jonge benadrukte bovendien dat "wind als energiebron nodig is op momenten dat de zon niet schijnt.” D66 wees naar de wens van de regering om snel van Russisch gas af te stappen. "Er moet daarom haast worden gemaakt met het opwekken van duurzame energie”, aldus mevrouw Schösser.
Energiecoöperatie eCoBuren had zich een week eerder al uitgesproken voor windenergie. Volgens EcoBuren zijn de duurzaamheidsambities van de gemeente alleen te realiseren zijn met een combinatie van zon- en wind. De coöperatie wil dan ook graag met de gemeenteraad in gesprek om samen te onderzoeken waar meer ruimte kan komen voor duurzame energie projecten.

Sanne Claessens