Instructrice Germaine geeft aanwijzingen aan (vlnr) Betsie, Jenny, Artie en Elly.
Instructrice Germaine geeft aanwijzingen aan (vlnr) Betsie, Jenny, Artie en Elly. Foto: Marjon de Lange

'Bewegen is een investering in jezelf!'

tiel • Sportscholen en fitnesscentra hebben het druk. Niet alleen (meer) met jonge mensen die een goed figuur willen hebben of een prestatie willen neerzetten. Hoe langer hoe meer 'senioren' zien het belang in van bewegen en in beweging blijven. Niet voor niets staat heel internet vol met aanwijzingen in het kader van 'meer bewegen voor ouderen'.

We spreken met Betsie van Sommeren, bijna 75, de tweeling Jenny Koot en Artie Vink van 74 en Elly de Greef van 77. Alle vier de dames gaan drie keer in de week naar de sportschool voor een doelgerichte circuittraining. Betsie heeft vroeger wel gymnastiek gedaan bij Hellas in Tiel. Net voor corona begon ze met fitness. "Ik heb duidelijk meer energie op de dag van de training." Artie vertelt dat ze de trainingen inmiddels gewoon nodig heeft: "Iik moet er wel mee doorgaan." Samen met Jenny heeft ze vroeger ook gezwommen en aan BBB gedaan (Benen-Buik-Billen, MdL.) Elly sportte als kind wel, maar had er daarna te weinig tijd voor. "Je kent dat wel; turnen, jazzballet en bij vlagen niks. Nu doe ik dit al weer dertien jaar." Dat is even lang als Jenny en Artie. 

Sociale aspect

"Het is niet alleen goed voor spieren en je conditie", vertelt Artie. "Op apparaten kun je ook je training bijhouden. Je ziet je calorieënverbruik en gaat dan nadenken over wat je eet." Jenny vult haar aan: "Weet je wel hoeveel je moet doen om een kroket te verbranden? Dat zijn echt veel calorieën!" De spierkracht bij de dames neemt af als ze even niet zijn geweest, zoals tijdens corona. "Als ik sport dan gaat alles beter", zegt Betsie. "Lopen, fietsen, traplopen." De dames zijn het er over eens dat ook het sociale aspect een groot voordeel van regelmatig trainen is. Betsie gaat vaak heel vroeg in de ochtend. "Je ziet dan toch vaak dezelfde gezichten, dezelfde mensen komen op vaste tijden. Als iemand er dan niet is, dan mis je die persoon. Dan vraag je later hoe het ermee gaat." Jenny beaamt dat iedereen elkaar wel een beetje in de gaten houdt. "En iedereen leeft wel met iemand mee."

Gezondheidsvoordelen

Atie en Jenny gingen de eerste keer samen een proefles nemen. "We waren wel bang dat we te oud waren en dat er allemaal van die gespierde typetjes in glimmende pakjes zouden zijn." Het tegendeel bleek waar, Op de sportschool waar zij komen is de oudste deelnemer zelfs 85+! Mona en Germaine zijn begeleiders. Zij zijn hun hele leven lang al met sport bezig. "Sporten heeft gezondheidsvoordelen", zegt Mona. "He maakt je imuunsysteem sterker, geeft je kracht, je hebt een lager risico op diabetes en een soepeler lichaam." Specifiek voor ouderen voegt zij daar nog aan toe dat het verlies van spiermassa kan leiden tot gewrichtsklachten. "En dat kun je dus voorkomen, net als ouderdomsdiabetes. Hoe meer je in beweging blijft, hoe kleiner de kans daarop."

Bewustwording

In de loop der jaren was er een verschuiving in de sportschool. "De groep 60+ wordt steeds groter. Niet alleen door de vergrijzing maar ook door een bewustwording onder wat oudere mensen dat bewegen belangrijk is." Volgens Mona is het wel zo dat wat oudere mensen beter kunnen zoeken naar een simpel trainingsprincipe. Een paar keer week een kort maar doeltreffend programma is het beste volgens haar. "Ik kan inmiddels zien aan mensen of ze sporten", stelt Jenny. "Dan lopen ze bijvoorbeeld rechter op." Artie let daar nu ook op, "ik zie verbetering bij andere mensen."

Elly vindt haar eigen lichaam ook veranderd. "Vooral mijn houding en mijn buik, het ziet er echt anders uit." De vier enthousiaste zeventigers trainen ondertussen vrolijk door. Elly stelt wel dat ze het jammer vindt dat ze in haar omgeving zo weinig mensen weet te stimuleren om ook te gaan. Betsie merkt dat ook. "Terwijl het toch voor iedereen juist heel belangrijk is!"

Marjon de Lange