• Workshop vlechten.
• Workshop vlechten. Foto: Aangeleverd

Linge-week met thema ‘Biodiversiteit’

Algemeen

GELDERMALSEN • Het project Linge-week met thema ‘Biodiversiteit’ is een samenwerking tussen ORS Lingeborgh, Ode aan de Linge, het Collectief van cultuur- en kunstmakers en Welzijn West Betuwe.

Op donderdag 2 juni geven zes kunstenaars workshops aan de 280 leerlingen uit de brugklassen van de middelbare school uit Geldermalsen. Er wordt gewerkt met restmaterialen, klei, wilgentakken, Cyanotype en kalkverf. 

De workshops hebben een link met natuur en leefomgeving. De leerlingen maken met poëzie en beelden nieuwe kunstwerken op school en in de Heemtuin. De workshops sluiten aan op het thema van Ode aan de Linge ‘Voedsel’ en de werkstukken worden  geëxposeerd op Ode aan de Linge tweede pinksterdag naast het werk van 20 uitgenodigde kunstenaars.

Meewerkende kunstenaars: Inge van Wijgerden, docent creatief schrijven: De workshop cyanotype heeft een link naar natuur en/of food (poëzie is tenslotte food for the brain en schetsen een unieke binnenwereld van de schrijver of een fantasievolle tekst).

Dik Kusters, vermaard aquarellist van Betuwse landschappen: Leerlingen werken met wilgentakken die in regenboogkleuren geschilderd worden. Ze worden gebundeld en verbeelden de diversiteit. Vrede en verdraagzaamheid 

Mérie Rijnberk, kunstenaar uit Renoy die zich laat inspireren door de natuur: Het thema voedselschaarste is leidend voor 45 brugklaskinderen en enkele kinderen van het Thomashuis. Ze gaan kommetjes maken die symbool staan voor de schaarste op andere plekken op de wereld. Heel bijzonder is de verwerking van zaden, de bron van voedsel in de objecten. De kommetjes worden samengesteld tot een gezamenlijk kunstwerk die de verbondenheid tonen van alle mensen op aarde.               

Wilbert Janssen, ook wel ijzervreter is Scrap-Art artiest: leerlingen hebben de uitdagende opdracht mee gekregen om in hun omgeving te zoeken naar restmateriaal dat ze kunnen gebruiken voor het maken van kunst. Thema is scrap art : alles wat je tegenkomt kun je iets van maken. Er gaat dagelijks een veelvoud aan materialen door onze handen, denk bv aan voedselverpakkingen. Kernwoord is hergebruik. Afval is voedsel.

Johan Sietzema, landart kunstenaar, maakt zeer uiteenlopende objecten met wilgentenen: leerlingen vlechten wilgentenen tot stevige contouren. Meerdere silhouetten, omtrekken, als een soort zelf passende omlijstingen van het eigen individu, persoonlijkheid in div. standen met armen en benen. De teen is 2 weken gewaterd in het water van de Heemtuin om ze beter te kunnen bewerken.      

Erna Zilverberg, cultuurcoach bij Welzijn West Betuwe en kunstzinnige duizendpoot: Het witkalken van fruitboomstammen is een oud gebruik in de Betuwe om de stam te beschermen tegen zonlicht. Tijdens de workshop gaan de leerlingen ook witkalken maar dan met patronen geïnspireerd op de omgeving.