• Kleinzoon Nathan knipt, samen met zijn oma, de haren van zijn opa.
• Kleinzoon Nathan knipt, samen met zijn oma, de haren van zijn opa. Foto: Jan van den Brink

Kapper Jan de Jong stopt na 44 jaar

rhenen/maurik • Mauriker Jan de Jong stopt na 44 jaar met zijn kapsalon. "Onze dank gaat uit naar zoveel trouwe klanten", zegt hij.

De 66-jarige Jan de Jong, een geboren Mauriker, opende als 22-jarige - samen met zijn zakelijke partner Coos, ook afkomstig uit genoemd Betuws dorp - een voor die tijd eerste, moderne kapperssalon aan de Frederik van Paltshof in Rhenen. Een salon die hij de naam 'Jaco' gaf. Coos koos na een aantal jaren voor een andere baan. Jan ging verder en wist een pracht van een salon met een grote klantenkring op te bouwen. 

Welverdiend pensioen

Na 44 jaar is het echter tijd om, samen met zijn 65-jarige vrouw Arna, te genieten van een welverdiend pensioen. ''We hebben in al die jaren veel trouwe klanten in de salon gehad", blikt Jan de Jong terug. "Klanten waarmee we een vertrouwelijke band mee hadden. Lief en leed mee deelden.''

Warmte en dankbaarheid

Sinds Arna en Jan hun klanten op de hoogte brachten van hun stoppen, stroomden de vele cadeaus binnen. Naast de surprises ook mooi geschreven brieven, waaruit veel warmte en dankbaarheid spreekt. Dankbare woorden die ook geuit werden aan het adres van kapper Gerrie Weijenburg, die maar liefst 31 jaar werkzaam was in de salon.

Nagelstyliste

Echtgenote Arna was maar liefst 20 jaar in de salon verantwoordelijk voor de zonnestudio. Ze was bovendien nagelstyliste en stond in al die jaren ook aan de zijde van haar man om allerlei zaken in de kapperssalon voor haar rekening te nemen. Jan de Jong wist al op vrij jonge leeftijd wat hij wilde worden; kapper dus. Na een opleiding in Utrecht leerde hij de fijne kneepjes van het vak van Wanda, die een kapperszaak in Ochten had. Op eigen benen staan was tenslotte de drijfveer van Jan. Hij vond een fraai pand aan de Frederik van de Paltshof in Rhenen. 

Goede binnenkomer

"We beleefden een goede binnenkomer in Rhenen", herinnert Jan de Jong zich. "We waren de eerste gemengde kapsalon in Rhenen. We werden benaderd door het bestuur van winkeliersvereniging RMC met het verzoek om tijdens modeshows in discotheek De Munt het knip- en kapwerk van de deelnemers voor onze rekening te nemen.

Goodwill

Aan deze shows hielden we veel goodwill over. Veel vaste klanten", aldus Jan de Jong. "Wie in de kappersstoel plaatsneemt begint te vertellen", vervolgt Jan zijn verhaal. "Over zijn of haar leven. Over leuke dingen, maar ook over minder leuke dingen. Al die verhalen hebben wij binnenskamers en voor onszelf gehouden. Maar liefst 44 jaar. Natuurlijk vergeten wij ook onze klanten niet. Wij kunnen alleen maar dankbaar zijn voor hun vertrouwen in ons."
De oudste kapper van Rhenen sluit op zaterdag 28 mei de salon. Arna en Jan zijn enige tijd geleden grootouders geworden van Nathan. Een kleinkind. Die komt straks zeker geen aandacht tekort.

Henk Jansen