• De expositie in Ziekenhuis Rivierenland heeft 'Rivierenland in Beeld' als thema.
• De expositie in Ziekenhuis Rivierenland heeft 'Rivierenland in Beeld' als thema. Foto: Ben de Kousemaeker

Project bedoeld om iets terug te doen

tiel • In Ziekenhuis Rivierenland is deze maand én in juni en juli een speciale foto-expositie te bekijken. Het betreft 85 foto's van de 85-jarige Ben de Kousemaeker met 'Rivierenland in Beeld' als thema. Met de expositie wil De Kousemaeker iets terugdoen voor de oncologische dagbehandeling in het Tielse Ziekenhuis Rivierenland.

"Dit project heb ik in 2020 opgestart om uiting te kunnen geven aan het goede werk, zorg en ondersteuning en behandeling op de oncologische dagbehandeling onder leiding van dokter Henkens en haar medewerkers", aldus De Kousemaeker. "Ziekenhuis Rivierenland heeft een regionale functie, vandaar de keuze regiobeelden herkenbaar in beeld te brengen."

Inzet van medewerkers

"Wij, mijn overleden echtgenote en ik, waardeerden enorm de gastvrije en ontspannen omgeving tijdens de dagbehandeling en de inzet van alle medewerkers. Om iets terug te kunnen doen, bedacht ik dit project. Om een goed overzicht te realiseren besloot ik 85 foto’s te selecteren, omdat ik dit jaar 85 jaar word en de gehele opbrengst te schenken aan de Vrienden van het Ziekenhuis, voor de nieuwe oncologische dagbehandeling."
Het plan van aanpak voor de foto-expositie ontstond volgens de in Wassenaar geboren Ben de Kousemaeker samen met zijn mentor van de Fotobond. "Met mijn goede vriend Piet Diepenbach maakten wij, uit zo'n duizend foto's, de eindselectie voor de 85 foto’s. Mijn fotovriend Piet Krijger ontwierp de poster en de flyer voor deze expositie."

Assistentie

"Verder kreeg ik assistentie van Bert Prijs, Loek Mulder en Piet Diepenbach, bij het ophangen van de 85 lijsten", aldus De Kousemaeker. "Zonder deze personen had ik deze expositie niet kunnen realiseren", aldus De Kousemaeker, die op zijn 83ste voor het eerst exposeerde. Voor deze expositie is, gebaseerd op het beschikbare fotomateriaal, een keuze gemaakt uit zeventien clusters van vijf foto's, dus in totaal 85 foto’s.

Nieuwe dagbehandeling 

De opbrengst van het fotoproject is bedoeld voor de nieuwe oncologische dagbehandeling in Ziekenhuis Rivierenland. Afdeling worden samengevoegd met behoud van de sfeer, de gastvrije omgeving en bundeling van kennis en ervaringen.

Jaren te gast

Tijdens de opening van de foto-expositie, begin deze maand, zei de coördinator van de oncologische dagbehandeling, Ina van Zuidam: "Mevrouw en meneer de Kousemaeker waren samen jaren te gast op de dagbehandeling. Zij overleed in november 2019 na een palliatieve zorg, welke werd gerealiseerd door dr. Siebelt van Huisartsen Prakrijk Drumpt in haar eigen woonomgeving. De gehele expositie is door Ben de Kousemaeker aangeboden voor de verkoop. De opbrengst komt ten goede aan de inrichting met natuurfoto's, om een ontspannen en gastvrije omgeving te realiseren.

Zo groot mogelijke bijdrage 

"Het doel is zo'n groot mogelijk bijdrage te kunnen leveren aan het gekozen doel voor 2022", aldus Ben de Kousemaeker.