Heen en weer

Niko Wiendels, inwoner van Babberich en wethouder in Buren, wist het heel zeker. Hij ging lekker pendelen. Met de auto dagelijks 130 kilometer heen en weer was voor hem geen enkel probleem, zo verzekerde hij de gemeenteraad. Maar zo zeker was dat niet. De reislustige Niko is nu pendelmoe, last van pendelaria of iets van dien aard. Zo hevig, dat hij stopt als wethouder. Tiel krijgt nu ook zo’n pendelwethouder. Haar naam is Erika Spil en ze woont in Mijdrecht. Ik ben benieuwd hoe lang zij het volhoudt om elke dag heen en weer te karren. Erika Spil is van Groen Links, de partij die het autogebruik drastisch wil beperken. Groen Links wil de mensen de auto uit hebben. Zelfs zo fanatiek dat de partij “automobilistje pesten” wordt verweten. Reizen met de bus en de trein moet zo veel mogelijk door de overheid gestimuleerd worden. Geef dan alsjeblieft zelf het goede voorbeeld, denk ik dan, en kom niet aanzetten met een wethouder, die elke dag maar liefst 140 kilometer achter het stuur gaat zitten

Ik vind het maar vreemd, zo’n wethouder op afstand. Is er in Tiel met zijn bijna 45.000 inwoners niemand te vinden die geknipt is voor het wethoudersbaantje? Wonen hier alleen maar domkoppen? Is hier sprake van een wijd verbreid politiek onbenul? Zo moeilijk is die baan toch niet? Diploma’s heb je er niet voor nodig. De caissière van de Aldi heeft tenminste nog een cursus gevolgd. Een wethouder ontwikkelt zich in de baarmoeder van de partijpolitiek. De wethouderskeuze in Tiel is daar een treffend voorbeeld van. D’66, de tweede partij van Tiel, was volgens informateur en formateur Goossens niet stabiel genoeg om een wethouder te leveren. Groen Links was dat wel. De oud-fractievoorzitter is daar met veel heisa vertrokken en zit nu met een eigen partijtje in de gemeenteraad. Is dat uw opvatting van stabiel, meneer Goossens?

De groenlinksers hebben stad en land afgezocht om een wethouder te vinden. Ze kwamen in Mijdrecht terecht, bij de pendelende Erika. Elke dag weer 140 kilometer op de teller erbij. Volgens de landelijke standpunten van Groen Links is dat heen en weer karren “verspilling van geld en energie en is het ook nog eens slecht voor het milieu.” Erika Spil, aangenaam. Sorry, maar het klinkt toch een beetje als Erika Verspilling.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)