• Ook ging dinsdag de eerste schop de grond in.
• Ook ging dinsdag de eerste schop de grond in. Foto: Aangeleverd

Aanleg glasvezel in Buren is begonnen

buren • Wethouder André van den Hurk van de gemeente Buren en Piet Grootenboer, directeur van DELTA Netwerk, ondertekenden vorige week dinsdag een samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van glasvezel in de gemeente Buren. Hiermee onderstreept de gemeente het belang van snel internet. Tegelijk is de eerste schop in de grond gezet samen met Yilmaz Dilek, CEO van aannemer Selecta Infratechniek, die in opdracht van DELTA Netwerk de aanleg van het glasvezelnetwerk verzorgt.

André van den Hurk is verheugd dat de aanleg van het glasvezelnetwerk nu echt gaat beginnen: "Omdat wij het heel belangrijk vinden dat alle dorpen en de stad Buren binnen de gemeente de kans moeten krijgen op glasvezel internet, hebben we voor de samenwerking met DELTA Netwerk gekozen", zegt hij. "DELTA Netwerk heeft in heel Nederland laten zien dat zij een goede partij zijn voor de aanleg van glasvezel. Met het aangaan van deze samenwerking laten we zien dat we een modern glasvezelnet voor onze inwoners willen maken. We zien nu meer dan ooit hoe belangrijk het is om over een goede internetverbinding te beschikken. Mensen werken, leren, gamen en streamen veel vanuit huis. Ook de zorg vindt steeds meer plaats op afstand. Met glasvezel worden de inwoners aangesloten op een duurzaam netwerk van de toekomst."
Piet Grootenboer sprak zijn dank uit naar de gemeente Buren, waarin wederzijds vertrouwen in het verglazen van de dorpen in de gemeente Buren van belang is geweest binnen het samenwerkingsproces. Met deze samenwerking krijgt de gehele gemeente Buren nu toegang tot het snelle glasvezelnetwerk. Hij benadrukt: "Jaren geleden begonnen we met de aanleg van glasvezel van buitengebied tot binnenstad en leggen we glasvezel aan in de kleine dorpen en steden van Nederland. Inmiddels hebben we bijna een miljoen adressen in Nederland aangesloten op het netwerk van DELTA Netwerk. En binnenkort kan ook heel Buren genieten van snel internet."
De aanleg van het glasvezelnetwerk wordt uitgevoerd door aannemer Selecta Infratechniek, waarbij zij ervoor zorgen dat inwoners zo min mogelijk last van de werkzaamheden ondervinden. Yilmaz Dilek legt uit: "We zijn al enige tijd geleden begonnen met het schouwen van de huizen, waarbij de plaatsing van de aansluiting in huis wordt bepaald. Vandaag starten de graafwerkzaamheden in de stad Buren. Daarna volgen de graafwerkzaamheden in de dorpen Kerk-Avezaath, Zoelen, Beusichem, Ingen, Lienden, Eck en Wiel en sluiten we in het tweede kwartaal van volgend jaar af in Maurik. Volgens de planning kunnen de eerste adressen eind van dit jaar al gebruik maken van glasvezel en rond de zomer van 2023 zijn alle bijna 7.000 adressen op het glasvezelnetwerk aangesloten."