Jan Beijer met zijn boek Spot op de Betuwe, een verzameling van zijn populaire columns.
Jan Beijer met zijn boek Spot op de Betuwe, een verzameling van zijn populaire columns. Foto: Jan Bouwhuis

'Ik probeer ook waakhond te zijn'

tiel • Hij schreef columns voor de Stad Tiel en via de Zakengids kwam hij bij Het Kontakt terecht. Zijn wekelijkse columns zijn zeer gewaardeerd en worden veel gelezen. Deze week de eer aan Het Kontakt om de vierhonderdste column van Jan Beijer te mogen publiceren.

"Nadat ik met pensioen ging, ben ik weer actiever gaan schrijven", vertelt Jan (78). "Ik ben van huis uit journalist en het schrijven blijft toch in je zitten. Ik heb altijd al graag columns geschreven en de eerste schreef ik in april 2014. Ik heb er eigenlijk iedere week trouw één geschreven, nooit een week overgeslagen. Behalve vorig jaar, na die val van de trap."

Revalidatie

Het gaat gelukkig weer goed met Jan. Medio december vorig jaar werden zijn omgeving en zijn trouwe lezers opgeschrikt door het bericht dat Jan flink ongelukkig ten val was gekomen. Hij liep meerdere breuken op, waaronder in zijn rug en nek. "Ik ben zes weken in Markant geweest voor revalidatie", vertelt Jan. Hij loopt weer en doet eigenlijk alles weer, het lijkt een wonder. "Alleen mijn nek heeft nog wat aandacht nodig, die breuk is nog niet helemaal hersteld." Hij kreeg veel reacties en goede wensen van zijn fans. "Begin januari zat ik in Markant op de revalidatieafdeling alweer te tikken, zodra het weer mogelijk was."

Inspiratie

Jan's columns gaan niet alleen over Tiel, maar ook over de regio. "Over de twee gemeenten hier in de regio eigenlijk." De gemeenten Buren en Tiel. Zijn uitgebreide kennis over de regio deed hij op als redactiechef van dagblad De Tielse Courant. Verder was hij jarenlang hoofd communicatie en stadspromotie van de gemeente Tiel. Inspiratie heeft hij genoeg. "Ik probeer zo mooi mogelijk te schrijven, in mooie zinnen, met wel wat humor erbij. Maar ik probeer ook waakhond te zijn. Ik kijk op de vingers van gemeenten en instanties, ik hou de boel goed in de gaten en schrijf over onderwerpen die mensen kennen, waar iedereen mee te maken heeft." Jan's columns zijn kritisch, maar wel lekker om te lezen en zeker herkenbaar.
"Ik krijg per week wel zo'n veertig tot vijftig reacties. Dat is eigenlijk het leukste van alles. Ik doe het echt voor contact met mensen. Ik word in de stad aangesproken en krijg vaak nuttige tips, waar ik dan weer over schrijven kan." Hij bekijkt alle tips en heeft zo altijd inspiratie. "Mijn columns bepalen in zekere zin mijn leven. Ik heb een vast patroon. Ik ben er wel de hele week mee bezig, maar kijk op zondagavond altijd eerst Studio Sport. Daarna ga ik naar boven en schrijf ik mijn column. Het is fijn dat ik het zo lang al volhoud." De kroon op zijn werk is voor Jan het begin 2021 uitgegeven boek 'Spot op de Betuwe'. Daarin zijn 75 van zijn columns gebundeld. "Het boekje kon in coronatijd gratis uitgedeeld worden aan alle bewoners van de Tielse verpleeg- en verzorgingshuizen, dankzij een subsidie van de stichting Oud Burger Mannen en Vrouwenhuis." Ten tijde van dit interview met Jan had hij nog geen onderwerp voor zijn vierhonderdste column, die elders in deze krant te vinden is.

Marjon de Lange