• Helma Groot tijdens haar pelgrimstocht over het Betuwepad, afgelopen maart.
• Helma Groot tijdens haar pelgrimstocht over het Betuwepad, afgelopen maart. Foto: privécollectie

Helma liep de nieuwe meerdaagse route in deze regio

Betuwepad als pelgrimstocht

tiel • Eindelijk heeft onze regio een eigen meerdaagse wandelroute: het Betuwepad. Een tocht van 150 kilometer langs pittoreske dorpjes, boomgaarden en rivieren. Helma Groot, een zeventiger uit Tiel, was een van de eersten die de kans greep om deze tocht te lopen. In haar eentje, als pelgrimage. "Een bewuste overgang naar een nieuwe levensfase." 

Het ovaalvormige Betuwepad blijft tussen de twee grote rivieren: de Lek/Nederrijn in het noorden en de Waal in het zuiden. Beesd is het meest westelijke en Opheusen het meest oostelijke punt van de route. De wandeling gaat grotendeels over bestaande Klompenpaden, met station Tiel als start- en eindpunt. Er zijn twaalf etappes, vaak eindigend bij een bushalte.

De langste

De eerste etappe, langs landgoed Soelen naar Buren, is met 18 kilometer meteen ook de langste. “Voor mij was dat niet zo handig, want voordat je vertrokken bent, is de halve dag al voorbij”, bekent Helma, “Ik kwam daardoor maar tot Zoelen. Op de andere dagen liep ik gemakkelijk 15 tot 20 kilometer en dat is goed te doen zonder kampeeruitrusting." Na Buren leidt de Linge de wandelaar naar landgoed Mariënwaerdt, waarna de route afbuigt naar het noorden, richting Culemborg. Daarvandaan loopt het pad langs de uiterwaarden naar de brug bij Rhenen, de plek waar Helma haar tocht onverwacht moest afbreken. "Op de zesde dag ging het lopen steeds moeizamer en ik voelde me niet goed. Noodgedwongen ben ik toen teruggekeerd naar huis en liet voor de zekerheid een coronatest doen. En jawel hoor: positief! Ironisch genoeg wilde ik met deze tocht ook vieren dat de coronatijd voorbij was. Ik ga die laatste 40 kilometer een andere keer zeker afmaken, want ook buiten de bloesemtijd is de Betuwe mooi. Ik woon al 20 jaar in deze omgeving en ontdek nog steeds nieuwe dingen. Zo bleek het plaatsje Deil in het echt veel leuker te zijn dan ik had verwacht."

Pelgrimstocht voor Oekraïne 

Helma maakte de tocht niet alleen om het einde van de coronatijd en het begin van het voorjaar te vieren, maar ook als afsluiting van een intensieve periode in haar leven.  "Een tijdje terug is mijn man overleden na een lange periode van ziekte en daarna ben ik verhuisd. Toen ik in februari ook afscheid moest nemen van onze hond, wilde ik de overgang naar deze nieuwe levensfase bewust aandacht geven. Voor mij was dit dus ook een pelgrimstocht die ik wilde uitlopen zonder tussentijds terug te keren naar huis. Helaas bleken er maar weinig betaalbare overnachtingsadressen langs de route te zijn, zeker voor 1 persoon. Gelukkig heb ik aardig wat bekenden in de regio waar ik kon overnachten en die me zo nodig ook ergens wilden oppikken. Handig en gezellig.” Helma maakte van de nood een deugd door voor elke overnachting en maaltijd die ze ontving, een bedrag over te maken naar een noodfonds voor Oekraïense vluchtelingen: in totaal ruim 250 euro.

'Ook buiten de bloesemtijd is de Betuwe mooi. Ik blijf nieuwe dingen ontdekken'

Solo op stap

Helma liep meestal alleen en dat is haar goed bevallen. "Ik maakte de tocht eind maart, net voor het wandelseizoen, dus het was erg rustig onderweg. Er zitten ook wat saaie stukken bij maar ach, dat is goed voor het ZEN-gevoel dat bij zo'n pelgrimstocht hoort. En het was prachtig weer, dat scheelt. Als je solo op pad bent, maak je wel makkelijker contact met anderen. Zo  raakte ik eens aan de praat met een mevrouw die naast me op een bankje zat, over de wolf die daar onlangs was gesignaleerd, en dat leverde me onverwacht een extra overnachtingsadres op."  Helma liep niet altijd alleen: de vrouiwen van haar Nordic Walking groep uit Tiel zijn een dagje aangehaakt. En al liep ze weleens een stukje verkeerd, echt verdwaald is ze nooit. "De route is heel goed aangegeven met geel-rode markeringen. Bovendien had ik een GPS-app op mijn telefoon, zodat ik precies kon zien waar ik was. Gelukkig had ik GPS niet vaak nodig, want met locatiebepaling is de batterij sneller leeg." Helma heeft nog een tip: "Neem een zitmatje mee, want er zijn niet veel bankjes onderweg en de horeca is lang niet altijd open, zeker buiten het hoogseizoen."

Organisatie en informatie

Het initiatief voor het Betuwepad komt van wandelaar en voormalig burgemeester van Buren, Jan de Boer. Hij vond het hoog tijd voor een meerdaagse wandelroute in onze regio. In samenwerking met Wandelnet en gesteund door sponsors en vrijwilligers kon het traject eind 2021 worden opgeleverd. Een groep van pakweg 20 vrijwilligers van Wandelnet heeft geholpen om overal markeringen aan te brengen, en zal de route ook regelmatig blijven controleren. De routebeschrijving en kaart kunnen als .pdf-bestand worden gedownload vanaf de site van Wandelnet. Op die site is ook gpx-bestand te vinden voor gebruik in wandel-apps en GPS-apparaten, zodat je altijd kunt zien waar je bent. Eerstdaags verschijnt ook een papieren wandelgids. Voor meer informatie, kijk op https://www.wandelnet.nl/betuwepad