• Martijn van Rossum (links) neemt het 'wandelstokje' met plezier over van John Uijen: "Iedereen mag aan de 4 daagse Passewaaij meedoen."
• Martijn van Rossum (links) neemt het 'wandelstokje' met plezier over van John Uijen: "Iedereen mag aan de 4 daagse Passewaaij meedoen." Foto: Rob Zantinge

'Je moet het zo leuk mogelijk maken'

tiel • Wandelen door Tiel en omgeving, onder meer door een boomgaard én door het dierenparkje aan de Nieuwe Tielseweg. Van 14 tot en met 17 juni wordt de twintigste editie van de 4 daagse Passewaaij gehouden. De honderden deelnemers kunnen kiezen uit vier loopafstanden: 2½, 5, 7½ en 10 kilometer. De start is bij de Prins Mauritsschool aan het Hooibeestje. Wie de vier dagen netjes volmaakt, verdient én krijgt na afloop een medaille.

John Uijen en Martijn van Rossum maken deel uit van de organisatie. Uijen is er, namens de wijkvereniging, vanaf het begin bij. Hij richtte het wandelevenement 22 jaar geleden op, samen met Jan van der Meer, die naar Drenthe vertrok. "We wilden dat de jeugd meer ging bewegen", aldus Uijen. "Ik kom uit Den Helder en had daar gezien hoe het werkt. Kinderen die meelopen moeten er plezier in hebben, dus moet je het zo leuk mogelijk maken. Met stempels, snoep, fruit, drinken voor onderweg en natuurlijk muziekkorpsen. Vroeger had ik een visrestaurant en hier hebben we nu elk jaar een haringparty. Daar zien de mensen ook naar uit."
"Het leeft", zegt Martijn van Rossum over de 4 daagse Passewaaij. Hij is vrijwillig conciërge op de Mauritsschool, maar loopt zelf niet mee, omdat zijn gezondheid dat niet toelaat. "Maar kinderen geven mij wel energie en ik kan me nuttig maken voor de wijk."
Uijen houdt het na deze editie voor gezien. "Na twintig jaar is het genoeg geweest", vindt hij. "Mijn vrouw is met haar werk gestopt en we gaan nu genieten. Ik ben er straks wel bij, help ook mee en blijf als vraagbaak beschikbaar. We hebben een nieuw team en Martijn neemt het van mij over. We zijn allebei perfectionisten en dat gaat goed samen. Daarnaast hebben we Huib Smink en Frank van Maarseveen. Ik ben zeg maar van de binnendienst en zorg dat alles loopt. Martijn is van de buitendienst en gaat onder meer over de verkeersregelaars, die overigens gecertificeerd zijn."
Scootmobielclub Flipje op Wielen doet ook mee, evenals 's Heeren Loo. De organisatie kan rekenen op de hulp van zo'n vijftig vrijwilligers. Daarnaast is er steun van de middenstand. Inschrijven voor de 4 daage Passewaaij kan via de website www.4daagsepassewaaij.nl, bij Primera Passewaaij of op de eerste dag van het evenement in de Prins Mauritsschool. Kosten voor alle afstanden: 5 euro, inclusief traktaties.

Rob Zantinge