• Jongerenkoor Chantiel zingt niet alleen in de kerk, maar bijvoorbeeld ook in het centrum van Tiel.
• Jongerenkoor Chantiel zingt niet alleen in de kerk, maar bijvoorbeeld ook in het centrum van Tiel. Foto: aangeleverd

Chantiel nog één keer naar Rijsbergen

tiel • Nog drieënhalve week en dan reist het Tielse jongerenkoor Chantiel eindelijk weer af naar Rijsbergen, om mee te doen aan het nationaal jongerenkorenfestival. Het is de 31ste editie van het festival, dat voorheen twee dagen duurde en nu slechts één dag: zaterdag: 28 mei. Een tegenvaller voor de koorleden, temeer omdat het tegelijk de laatste keer is dat het festival wordt gehouden. Ook voor Chantiel betekent dit het einde van een traditie.

Drie bestuursleden van Chantiel - Ymke Walravens (18), Merijn Pietersen (19) en Niels van der Zwan (23) - zitten in De Ondertoon van de Sint-Dominicuskerk (bijna) klaar om hun verhaal te doen. Het drietal vertelt om beurten en soms 'in koor' wat over Chantiel. Zo bestaat het jongerenkoor al 54 jaar. Het jongste koorlid is 10 het oudste 37 jaar.
"We zingen gelovige liedjes en musicalliedjes. We hebben er in totaal ruim driehonderd. We zouden ook best graag wat modernere liedjes willen zingen, zoals 'I will follow him', maar die zijn niet geschikt voor vieringen."
Chantiel zingt niet alleen in de kerk, maar bijvoorbeeld ook in het centrum van Tiel. "Kort voor kerst, toen Max kampioen werd", herinneren ze zich. "Het was toen ook niet zo druk in de stad, omdat veel mensen naar de race keken. We hebben toen bij de cafetaria aan het Hoogeinde gezongen en bij het beeld van Flipje. Het was ook nog eens slecht weer. Toch gaan we het dit jaar weer doen, want de mensen díe er waren vonden het mooi. En we vonden het zelf ook leuk."
"Na een kerstdienst horen we ook vaak dat we prachtig gezongen hebben", zegt Niels. "De jongens hebben dan een pak aan en de meisjes een jurkje. Dat hebben we de afgelopen periode ook wel gemist, dat zingen in een volle kerk. Dat hoort erbij en máákt kerst voor ons." Doreminicus, het kinderkoor, is de kweekvijver voor Chantiel. "Het kinderkoor is voor de leeftijden 6 tot 12 jaar, daarna stromen ze door naar ons", aldus de bestuursleden. "Bij ons kun je dan tot 36 jaar zingen en daarna kun je bij Mescalanza terecht, waarvan de leden wat ouder zijn. En dan heb je nog Soli Deo Gloria, voor de nóg ouderen en Het Walburgkoor, een rouw- en trouwkoor. Al die koren repeteren hier en dat verloopt allemaal soepel, als een geoliede machine. We hebben daar nooit conflicten over."
Op het jongerenkorenfestival in Rijsbergen sleepte Chantiel de afgelopen jaren, net als kinderkoor Doreminicus, diverse prijzen in de wacht. In De Ondertoon hangt een prijzenkast waar menig voetbalvereniging van zou watertanden.
"De afgelopen tien jaar zijn we drie keer eerste, vier keer tweede en een keer vierde geworden", weet Ymke. "Iedereen haatte ons", voegt Merijn eraan toe. "Zo van: O, daar komt Chantiel weer hoor." Chantiel liet ook wel eens punten liggen. "We kijken bij het zingen allemaal nogal serieus", aldus het drietal. "Dus op uitstraling hebben we wel punten verloren."

Minder populair 

Door corona lag het jongerenkorenfestival in Rijsbergen twee jaar lang stil. En doordat de kerk en de koren steeds minder populair worden, is het festival dit jaar niet twee-, maar eendaags. En dan ook nog voor het laatst. Voor het Tielse jongerenkoor is dat echter geen reden om er in Noord-Brabant niet een feestje van te maken.
Chantiel zingt zowel tweestemmig als acht of zelfs negenstemmig. De liedjes worden ingestudeerd met behulp van een tablet. Het jongerenkoor wordt gedirigeerd door Stijn Bruning en op piano begeleid door Reinier de Wit. Volgens de bestuursleden is 'Can you hear me' één van de toppers van het koor. "Dat hebben we wel honderdtachtig keer gezongen. Het is maar tweestemmig, voor sopraan en alt, maar wel Engelstalig. Voor het kinderkoor is het dus een uitdagend lied, maar voor ons is het makkelijk."
Of Chantiel dat lied ook op het allerlaatste jongerenkorenfestival in Rijsbergen gaat zingen?
Vast staat dat het hele koor op 28 mei bij de Sint-Dominicuskerk al vroeg in de diverse auto's stapt om naar Noord-Brabant af te reizen. Niet alleen om mooi te zingen, maar vooral ook voor het plezier, want een feestje wórdt het.

Rob Zantinge