• Coöperatie Zoelen is nu een boerderijwinkel.
• Coöperatie Zoelen is nu een boerderijwinkel. Foto: aangeleverd

‘Eeuwfeest’ coöperatie met poffertjes

Algemeen

ZOELEN • Al ruim een eeuw worden er landbouw gerelateerde activiteiten uitgevoerd aan de Achterstraat in Zoelen. Op 31 maart 1921 werd door het hoofd der school school, gemeentesecretaris, caféhouder, wagenmaker en enkele landbouwers de coöperatieve vereniging tot aankoop en verwerking van landbouwbenodigdheden te Zoelen opgericht. 

In het begin ging het met name om aan- en verkoop van landbouwproducten, zoals meststoffen, zaaizaad en graan. Later was het ook vooral een malerij voor deze granen en aankoopvereniging van diervoeders. Nu is het een echte boerderijwinkel, onder meer voor paardenliefhebbers.
Er is van alles te koop, variërend van tuinplantjes tot nieuwe laarzen en van overall tot diervoeders. Bij de oprichting sloten zo’n 180 boeren en inwoners van Zoelen en omstreken zich aan als lid. Op het hoogtepunt waren er ruim 200 leden; de coöperatieve gedachte was goed ingeburgerd in Zoelen.

Enige winkel
Nu zijn er nog zo’n 30 leden, maar de oude bestuursstructuur is er nog steeds. Bestuur en medewerkers zijn dan ook trots dat de coöperatie nog steeds bestaat en als enige winkel in Zoelen is overgebleven. Er zijn nog slechts enkele (grote) agrarische ondernemers actief. En wat veel gehoord wordt op de winkelvloer is: ‘Het is zo lekker dichtbij en er is veel meer te koop dan ik dacht.’

Poffertjes
Om het door corona uitgestelde ‘eeuwfeest’ te vieren, is er op vrijdag 6 mei van 17.30 tot 20.30 uur een koopavond met aanbiedingen én poffertjes, voor de liefhebbers.