• Burgemeester Meijers van de gemeente Buren overhandigde dinsdagochtend een koninklijke onderscheiding aan drie personen.
• Burgemeester Meijers van de gemeente Buren overhandigde dinsdagochtend een koninklijke onderscheiding aan drie personen.

Koninklijke onderscheidingen in Buren

Algemeen

BUREN • Burgemeester Meijers van de gemeente Buren overhandigde dinsdagochtend een koninklijke onderscheiding aan drie personen. Zij hebben zich allen verdienstelijk gemaakt voor de Burense samenleving. De stadsdichter schreef voor elk van hen een persoonlijk gedicht.

Burgemeester Josan Meijers verraste de gedecoreerden op verschillende plekken in de gemeente Buren. “De Lintjesregen is elk jaar weer een feest”, aldus Meijers. “Deze mensen zijn vrijwilligers uit duizenden. Het is ontzettend leuk om hen te verrassen op de plek waar zij zich zo voor inzetten.”

Mevrouw K.A. Cozijnsen-Schouten (70 jaar) is woonachtig in IJzendoorn, in de gemeente Neder-Betuwe. Haar verdiensten liggen echter in de gemeente Buren. Daarom werd zij in deze gemeente gedecoreerd, bij het muziekgebouw van Amicitia in Lienden. Mevrouw Cozijnsen is als sinds 1986 lid van de muziekvereniging. Ze organiseert uitvoeringen, evenementen en acties voor de vereniging. Ze helpt bij het schoonmaken en onderhouden van het clubgebouw. 

Nieuw vaandel
Ook verricht zij naaiwerk, zoals een nieuw vaandel en het onderhoud van de uniformen. Ook is mevrouw Cozijnsen vrijwilliger bij NLdoet en collecteert zij voor het Oranjefonds. Verder zet zij zich in voor de biljartsport. Ze is actief bij Senioren Biljart Lienden en is bestuurslid en districsarbiter bij KNBB (Koninklijke Nederlandse Biljart Bond) district Betuwe-Veenendaal. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Rode kaart
De heer J.D. van Ingen (72 jaar) uit Lienden werd, op zijn verjaardag, verrast bij het voetbalterrein van FC Lienden. Hij is actief als bestuurslid. Eerst als wedstrijdsecretaris, later als verenigingssecretaris. De heer van Ingen zette FC Lienden mede op de landelijke kaart. Er werd enige tijd in de Topklasse gespeeld, met landelijke bekendheid. Dat vraagt veel van een bestuur.

Walking Football
De decorandus speelt actief mee met het Walking Football, dat hij zelf introduceerde in 2018. Om bij zijn eigen feestje te kunnen zijn, werd hij met een rode kaart van het voetbalveld gestuurd. Ook heeft hij zich ingezet voor de accommodatie, door het renoveren van velden, het aanbrengen van LED verlichting en het uitbreiden van de reclamebebording. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Streekmuseum
De heer A. van der Koppel (75 jaar) uit Buren ontving de decoratie bij het Streekmuseum Baron van Brakell in Ommeren. Hij zette zich vrijwilliger in als senior expert voor PUM (Project Uitzending Managers). Hij deed achttien missies naar ontwikkelingslanden op het gebied van veeteelt. Daarmee droeg hij bij aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. Ook was hij penningmeester van LTO afdeling Culemborg. Verder was hij actief als penningmeester en voorzitter van Rotary Club Culemborg. Voorheen was hij ook bestuurslid van De Prinsenhof in Buren en voorzitter van Historische Vereniging Pasqualini. Momenteel zet hij zich in voor De Groote Sociëteit in Tiel, waar iedereen altijd een beroep op hem kan doen. Datzelfde geldt voor Probusclub De Lingestroom. Sinds 1998 is de heer van der Koppel vrijwilliger bij Stichting Streekmuseum Baron van Brakell, voorheen stichting De Boerenwagen.

Restauraties
Hij restaureerde vele boerenwagens en voorwerpen uit het Gelderse rivierengebied, was vicevoorzitter en is momenteel secretaris en conservator. Hij begeleidde de verhuizing van de collectie vanuit het poortgebouw in Buren naar de huidige locatie. Veel van zijn kennis werd vastgelegd in publicaties. Zonder zijn inzet zou een voor Nederland unieke collectie boerenwagens uit het rivierengebied verloren zijn gegaan. Van der Koppel is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.