• Het monumentje werd zaterdag onthuld.
• Het monumentje werd zaterdag onthuld. Foto: Jan Bouwhuis

Monumentje voor gedode gijzelaars

tiel • In de Vlindertuin aan de Koninginnestraat in Tiel werd zaterdag aan het eind van de ochtend door Joke Sewalt, voorzitter van het 4 mei comité en door wethouder Frank Groen, een nieuw gedenkteken onthuld. Het monumentje vervangt het gedenkteken dat werd vernield; een glazen raam op het parkeerhuisje.

Ter nagedachtenis

Het monumentje kwam er ter nagedachtenis aan vijf gijzelaars die tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de nacht van 24 december 1944, in Tiel werden gefusilleerd. De vijf mannen, tussen de 36 en 63 jaar, werden gedood op de binnenplaats van de toenmalige gevangenis op het Bleekveld. De fusillade was een represaillemaatregel (vergelding) van de Duitse bezetter vanwege het bevrijden van een gevangene uit het politiebureau door een verzetsgroep.

Bronzen plaquette

Het gedenkteken is een vrijstaand monumentje, ontworpen en gemaakt door Cor Litjens. Het bestaat uit een bronzen plaquette die op een betonnen sokkel is bevestigd. Het monument is geplaatst bij de entree naar het huisje van de WLP-garage, aan de rand van de Vlindertuin. Dit is vlakbij de plek waar de gevangenis tot 1947 stond. Op de plaquette staat een afbeelding van de gevangenis waarin de vijf gijzelaars waren opgesloten. De namen van de vijf gefusilleerde mannen staan er bij.