"Het wordt een rijke schakering van mooie liedjes met een lach en een traan", belooft Mark Hofman.
"Het wordt een rijke schakering van mooie liedjes met een lach en een traan", belooft Mark Hofman. Foto: Rob Zantinge

Zingen voor ziekenhuis in West-Afrika

buren • Mark Hofman verliet in 2017 de Burense gemeenteraad. Hij ontving bij zijn vertrek een Koninklijke onderscheiding. Dat hij zijn stem op een goede manier kan gebruiken, moge dan ook duidelijk zijn. Maar wat slechts weinig inwoners van Buren weten is dat Hofman ook kan zingen. Dát talent zet hij, samen met zijn zus en dochters, in om geld in te zamelen voor psychiatrisch ziekenhuis Tanka Tanka in Gambia (West-Afrika).

"Het is daar anders dan in Nederland. Schrijnend", aldus Mark Hofman. "De huisvesting bestaat uit een paar muren met soms een lekkend dak, er is beperkt sanitair, het is er onhygiënisch. Kortom ernstig. De Stichting Tanka Tanka probeert het ziekenhuis te steunen op het gebied van zorg en faciliteiten." Een half jaar geleden kwam Hofman met een plan. "In mijn jeugd deed ik veel aan theater, cabaret en liedjes zingen", vertelt hij. "En vijftig jaar geleden stond ik in Zevenhuizen, bij een talentenjacht, voor het eerst op een podium. Ik schreef liedjes en trad vaker op, ook op de middelbare school. Maar op een gegeven moment ging ik werken en werd ik ook politiek actief, in de gemeenteraad van Buren. Het zingen verdween daardoor naar de achtergrond. Maar toen ik de raad verliet, ging ik weer over dat zingen nadenken. En toen ik in de zomer met mijn vrouw Lorna in Zoetermeer een theaterprogramma met prachtige liedjes van Robert Long had bezocht, dacht ik: Nu gaan we het doen."
Mark Hofman komt uit een muzikale familie en kreeg het zingen mee van zijn ouders. Ook zijn dochters Annabel en Liselot zingen. Liselot eindigde bij de zoektocht naar een nieuwe zangeres voor K3 zelfs bij de laatste tien. Met zijn dochters en zus Linda maakte hij het liedjesprogramma 'De Lieverdjes en verder', een vervolg op wat hij vroeger zong. "Hiermee hopen we 2000 tot 2500 euro voor Tanka Tanka in te zamelen", aldus Hofman. "Dat is dáár heel veel geld."
Het optreden vindt op zaterdag 21 en zondag 22 mei plaats in Het Heerenlogement in Beusichem. "Op zaterdag is er vanaf half acht een diner-chantant met een driegangendiner voor 90 á 100 mensen en op zondag om twee uur een matinee-chantant voor 150 mensen." Kosten: diner-chantant: 47,50 euro; matinee-chantant: 20 euro. Reserveren: www.drivingfortankatanka.nl