• Het organisatiecomité van de Betuwse Fruitrally: (vlnr) Rose van den Berg, Inge Joustra, Sander Kerkhof en René van IJzendoorn.
• Het organisatiecomité van de Betuwse Fruitrally: (vlnr) Rose van den Berg, Inge Joustra, Sander Kerkhof en René van IJzendoorn. Foto: Rob Zantinge

Betuwse Fruitrally met 150 deelnemers

tiel • De oudste deelnemende auto is een T-Ford uit 1925, de jongste een Lamborghini. In totaal zijn op zondag 1 mei 150 oldtimers en bijzondere auto's te bewonderen in hartje Tiel, want daarvandaan wordt - op koopzondag - de derde Betuwse Fruitrally gehouden. 

De eerste editie was in 2018. Het evenement trok toen zo'n zestig auto's. Een jaar later waren dat er al honderd. De inschrijving voor dít jaar is inmiddels gesloten, want het aantal deelnemers ging al over het maximale aantal van 150 heen.
René van IJzendoorn, één van de organisatoren, vertelt hoe de Betuwse Fruitrally tot stand kwam. "We waren - samen met Ronald van Vugt, destijds hoofd stadspromotie - in het Belgische Sint-Truiden, ter hoogte van Maastricht. Die stad is, qua uitstraling en inwonertal, een look-a-like van Tiel. De stad ligt ook in een fruitstreek, Haspengouw. We zijn daar gaan kijken en toen bleek dat zij eigenlijk dezelfde toeristische activiteiten hebben als Tiel. Alleen, in Tiel speelt vrijwel alles in september en daar zeiden ze: Je zou eigenlijk in het voorjaar ook wat moeten doen. Autorally's zijn daar populair, dus wij dachten: zoiets zouden we in Tiel ook kunnen organiseren, in de vorm van een tocht door de regio. Zo is het dus begonnen. Rose van den Berg is als evenementenmanager van ondernemersvereniging Hart van Tiel bij de organisatie betrokken. En we hebben Sander Kerkhof erbij gevraagd, omdat hij autoliefhebber is."
Sander Kerkhof houdt van sportieve auto's. Als ondernemer en verzekeringsadviseur heeft hij veel contacten, onder meer in de autowereld. "Ik werf voor de rally mensen via social-media en alle oud-deelnemers zijn gemaild", zegt hij.
De Betuwse Fruitrally begint met een Cars & Coffee, tussen 10.00 en 12.00 uur. Dan zijn de auto's ook door het publiek te bekijken. Daarna begint de rally, waarvan de deelnemers rond 14.00 uur terug worden verwacht. Om 16.00 uur is de prijsuitreiking. Wethouder Frank Groen, bezitter van een Lancia Beta Spider (1976), zit in de jury.
Bistro De Buurvrouw zorgt voor de muzikale omlijsting en er is meer te doen. Zo is er voor de jeugd een skelterbaan, organiseert de Oudheidkamer stadswandelingen (10.15, 11.15 en 15.00 uur), het Flipje & Streekmuseum is open en er kunnen vaartochtjes worden gemaakt met de Hendrikus en de Neeltje Jantje. Entree en parkeren zijn zondag gratis.

Rob Zantinge