Jelis, Pieter en Shamile (vlnr) hadden níet gedacht nog iets te horen, na hun reactie op de oproep.
Jelis, Pieter en Shamile (vlnr) hadden níet gedacht nog iets te horen, na hun reactie op de oproep. Foto: Marjon de Lange

Wandelaars opeens in een echte film

tiel • Ze komen uit Tiel en omstreken, kenden elkaar niet, maar hadden wel iets gemeen: ze houden van wandelen. Ze zagen een advertentie waarin getrainde wandelaars gezocht werden als figuranten en reageerden. En toen waren ze opeens in de film.

Pieter van Eeuwijk (54) woont en Geldermalsen, maar is een bekende in Tiel. Hij werkt al jaren bij kringloopwinkel 2Switch, voorheen Secunda. Jelis Rensen (65) is ook een bekende Tielenaar. Hij is namelijk taxichauffeur bij Citax en woont in Ochten. Shamile Flores (63) woont in Tiel en werkt als zelfstandig coach, docente en therapeute, onder andere bij de Tielse Van der Valk.

Veel lol gehad

"We hebben enorm veel lol gehad samen", vertelt Jelis. "Ook met de andere figuranten hoor, maar wij waren de enige drie uit deze regio." Pieter vertelt dat er wel vijfhonderd inschrijvingen waren voor figuranten. "Slechts dertien personen werden uiteindelijk gekozen. Er waren acht opnamedagen, waarschijnlijk komen we in totaal slechts drie minuten in beeld. We zijn wel benieuwd!" De film heet 'Melk'. Het scenario werd geschreven door Stefanie Kolk en Nena van Driel, de hoofdrol wordt gespeeld door Frieda Barnhard. Het verhaal gaat over Robin, na de geboorte van haar overleden baby beginnen haar borsten melk te produceren. Ze neemt het ongewone besluit om haar melk te doneren. De zoektocht naar een plek voor de melk blijkt moeilijker dan verwacht, maar Robin houdt dapper vast aan 't pad dat ze is ingeslagen. Als rouwverwerking sluit ze zich aan bij een therapeutische wandelgroep. Dát zijn de figuranten, die een stiltewandeling maken.

Theater

Pieter is lid van toneelgroep T Jater uit Geldermalsen. "Na de kerstuitvoering zag ik de oproep voor figuranten op Facebook. Ik had een wijntje op en heb gereageerd." Kandidaten moesten fysiek wel goed in staat zijn door een bos te wandelen. Dat was geen probleem voor Jelis. "We moesten onder andere naar Berg en Dal en naar de Duivelsberg. Shamile was zeker fit genoeg, ze is ook sportvastencoach. "Soms moesten scènes keer op keer overgedaan worden, berg op en weer berg af, dwars door bossen met boomstronken en struiken. Er moest op verschillende manieren opgenomen worden, er was een regenmachine en ook een drooginstallatie, speciale belichting op auto's, zelfs een Porsche met een camera erop."
Het was een enorme ervaring voor de kersverse acteurs. "Figuranten", stelt Pieter bescheiden. "Het was goed geregeld hoor, we kregen reiskostenvergoeding, een leuke beloning en alle dagen perfect eten en drinken. Iedere dag weer een ander thema. Ik heb dingen gegeten die ik nog nooit op had", aldus Pieter. De film komt waarschijnlijk dit najaar uit. "De hele crew bestond uit hele aardige, lieve mensen. We krijgen nog een uitnodiging voor de première", zegt Shamila.

Filmfestivals

De drie regiobewoners zijn straks te zien op nationale en internationale filmfestivals, maar ook in de bioscoop en uiteindelijk op tv bij de EO.

Marjon de Lange