• Naar schatting 150.000 bezoekers keken op 23 juni 1984 in Nuess vol bewondering naar de Fruitcorsowagen van 4-Stromenland.
• Naar schatting 150.000 bezoekers keken op 23 juni 1984 in Nuess vol bewondering naar de Fruitcorsowagen van 4-Stromenland. Foto: archief Jan Bouwhuis

Corsowagens reden in optochten Dortmund en Neuss

Tiels Fruitcorso de grens over

Veertig jaar geleden ging het Fruitcorso, dat in september voor de zestigste keer door de straten van Tiel zal trekken, de grens over. In 1982 zagen in Dortmund circa 200.000 bezoekers een complete corsowagen uit de Nederlandse Hanzestad Tiel aan zich voorbij trekken. Zij konden hun ogen niet geloven. 

In de optocht ter gelegenheid van het 1100-jarig bestaan van Hanzestad Dortmund reden gigantische carnavaleske creaties mee, maar een wagen helemaal opgetuigd met groente en fruit had men daar nog nooit gezien. Boven op de wagen zwaaiden 'die Obstkönigin und Ihre Hofdamen', zoals de Westdeutschen Algemeinen Zeitung schreef, naar het enthousiaste publiek

Tiel deed met deze wagen mee in het kader van de Hanzedagen in Dortmund. Zestig Hanzesteden presenteerden zich daar in een gigantische optocht, dwars door de binnenstad. Het was een hele klus om de wagen, die in Tiel was gebouwd met medewerking van de Stichting Vierstromenland, naar de Westfalenhalle in Dortmund te krijgen. De toenmalige Tielse fruit- en groentegrossier Van den Heuvel kwam te hulp. De hele wagen werd in een lange truck geschoven en bij de kolossale hal afgeleverd. Een ploegje bouwers was dagenlang in die hal in de weer om het pronkstuk af te bouwen. En met succes. De Tielse presentatie met oogstfee José van Hesteren en haar hofdames werd overal langs het parcours met luid applaus begroet. De trotse Tielse burgemeester Jaap Pop kreeg op het bordes van het stadhuis van alle kanten complimenten voor dit rijdende kunstwerk van fruit. Tiel was bij deze Hanzemanifestatie van de partij, omdat de stad in 1980 lid geworden was van de Nieuwe Hanze, de grootste bond van partnersteden ter wereld, naar het voorbeeld van het Middeleeuwse Hanzeverbond. Twintig keer deed Tiel mee aan de Hanzedagen in steden als Hamburg, Kalmar, Bergen, Lübeck, Zwolle en Deventer  Bij die manifestaties presenteerde Tiel zich met een eigen stand als tin- en fruitstad.

Dan maar zelf

Het succes van de corsowagen in Dortmund smaakte naar meer. In 1984 vonden de Hanzedagen in de Duitse stad Neuss plaats, ter gelegenheid van het 2000-jarig bestaan. De gemeente Tiel vroeg de Stichting Vierstromenland opnieuw medewerking om hier samen een corsowagen te laten rijden. Het bestuur van de stichting had er wel oren naar, maar schrok van de hoeveelheid werk voor deze presentatie in Duitsland. Men had de handen vol aan de organisatie van het corso in Tiel. Gedreven door het enthousiasme van burgemeester Pop gaf Tiel de moed niet op. Dan moest de gemeente het zélf maar doen. Een groepje personeelsleden van de Dienst Gemeentewerken werd ingeschakeld om zelf een wagen te bouwen. De gemeente zorgde voor de faciliteiten en de financiën, fruitgrossier Van den Heuvel weer voor het vervoer. Het was kort dag, maar het lukte de wagen - waarop de 'gemeentelijke' oogstfee Wilma van Deursen en haar beide hofdames al zwaaiend meereden - op tijd in Neuss te krijgen. Naar schatting 150.000 bezoekers keken er vol bewondering naar. Piet Oostendorp was in Neuss begeleider van de Tielse inzending. Piet: "Halverwege moest de oogstfee plassen. Toen ook een hofdame hevige aandrang kreeg, besloot ik in te grijpen. Ik snelde de wagen vooruit en regelde bij een café, waar de stoet langs kwam, dat de dames daar naar het toilet mochten. Drie minuten stond de hele stoet stil en konden de dames weer, bevrijd van hun kwelling, enthousiast reclame maken voor het fruitcorso in Tiel." Na Dortmund en Neuss lukte het niet meer om met een corsowagen aan de Hanzedagen deel te nemen. De afstanden werden te groot. Het was ondoenlijk om ermee naar Noord-Duitse, Scandinavische en Baltische Hanzesteden te gaan. Tiel nam tot 2000 actief deel aan de Hanzedagen met promotiestands en een paar keer met een muziek- of dansgroep. Tielse bestuurders bezochten jaarlijks de meerdaagse officiële Hanze-zittingen. Na twintig jaar van Hanze-activiteiten koos de gemeente voor een ander internationaal contact, een stedenband met de Turkse stad Sinop. Een Tielse delegatie ging er op bezoek. Nadien is niets meer van deze beoogde samenwerking vernomen. De Hanzedagen worden dit jaar van 26 tot 29 mei weer in Neuss gehouden. Zonder corsowagen.