Van Bal-veren

In de loop der jaren heeft de Betuwe ons prachtige excentrieke persoonlijkheden opgeleverd. Echte paradijsvogels. Een schitterend voorbeeld daarvan zijn de zusters Anna en Wilhelmina van Balveren, de laatste bewoners van kasteel de Wijenburg in Echteld. De verhalen over deze freules zijn om te smullen. Ze bivakkeerden meer in Parijs en in het mondaine Biarritz dan in het Betuwse dorp, waar ze in het stationnetje een eigen chique wachtkamer hadden. De dames leefden ver boven hun stand en hielden wel van een lolletje. In het kasteel maakten ze er een potje van. In Echteld weten ze te vertellen dat de gezusters de wijde hoepelrokken al snel op de knieën lieten zakken. Ze amuseerden zich met de strapatsen van de snoepverkoper Jan Willem Staal, die poedelnaakt voor hen danste. Zo maakten ze van het kasteel een ballentent.

Ik moest altijd aan de flamboyante Anna en Wilhelmina denken als ik langs het restaurant Wapen van Balveren bij het kasteel fietste. Ik reed dan een smakelijk stukje Echteldse geschiedenis voorbij. Dat is nu ook verleden tijd. Het restaurant heeft sinds kort nieuwe eigenaren en die hebben letterlijk korte metten gemaakt met de naam Van Balveren. Ze hebben de zaak Bal genoemd, hotel-restaurant Bal. Sorry, niks ten nadele van de gastronomische kwaliteit van dit nieuwe horecabedrijf, maar die naam Bal wil er bij mij niet in, ook al staan er twee veren in het logo. Ook bij de dames Van Balveren niet, vermoed ik. Ze zouden er, met permissie, geen bal aan vinden. Laten we het verleden koesteren en niet verminken, zeg ik altijd maar.

Stel je voor dat het fameuze hotel Bilderberg waar Prins Bernhard regelmatig over de vloer kwam, gereduceerd zou worden tot hotel Bil. Dat krijg je ook niet over de tong en daar krijg je ook allerlei associaties bij.

Ik heb er wel enige moeite mee om dit stukje te schrijven. Want begrijp me niet verkeerd. Ik zei al dat ik niets af wil doen aan de culinaire prestaties van de nieuwe eigenaren. Ik hoop dat ze het redden. En misschien is de naam Hotel Bal, historisch gezien, zo gek nog niet. Want als je aan de Van Balverens denkt, zie je die frivole freules met hun uitspattingen en hun avondjes met naakte danspartijtjes weer voor je. Daar was het altijd bal.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)