• Ferry vertelt over hoe hij een aanslag overleefde.
• Ferry vertelt over hoe hij een aanslag overleefde. Foto: aangeleverd

Vrijheidscollege door Ferry Zandvliet

tiel • In aanloop naar 5 mei worden er op diverse locaties in Gelderland gratis Vrijheidscolleges gegeven. In bibliotheken en andere podia kunnen bezoekers kennismaken met verschillende visies op vrijheid.

Zo spreekt op 18 mei Ferry Zandvliet in de bibliotheek Rivierenland te Tiel. Hij vertelt over hoe hij, in 2015, de aanslag op het Parijse theater Bataclan overleefde. Zandvliet vertelt over het zoeken naar veiligheid en over het vertrouwen van mensen, nadat zijn persoonlijke gevoel van veiligheid compleet was verwoest. Inmiddels geeft hij als 'motivational speaker' inzicht in zijn vermogen om van op de vlucht zijn voor een aanslag, een positieve levensles voor anderen te maken. Alle Vrijheidscolleges zijn gratis, maar het is wel noodzakelijk dat belangstellenden zich online aanmelden via www.vrijheidscolleges.nl.
Deze serie Vrijheidscolleges is een onderdeel van het programma ‘Vrijheid in Gelderland’ van de Gelderse Bibliotheken. De bibliotheken organiseren dit jaar meerdere bijeenkomsten waarin sprekers en het publiek samen verkennen wat vrijheid anno 2022 betekent.

Lale Gül en Evgeniy Levchenko

Dit jaar zijn er weer Bevrijdingsfestivals in het land, waar ook diverse Vrijheidscolleges worden gegeven. Op 5 mei organiseert Vrijheidscolleges ook een speciale talkshow vanuit het Utrechtse TivoliVredenburg met onder meer auteur Lale Gül en voetballer Evgeniy Levchenko, die zich inzet voor vrede in Oekraïne. Tijdens de talkshow verkennen de sprekers en het publiek samen de vraag wat vrijheid voor hen betekent. Meer informatie en kaarten: www.vrijheidscolleges.nl. Er worden na 5 mei ook nog Vrijheidscolleges gegeven. Het is een laagdrempelige manier om voor bezoekers van alle leeftijden om zich in het concept vrijheid te verdiepen.

Bijeenkomst

De Vrijheidscolleges organiseren op donderdag 21 april een bijeenkomst, waar jongeren met internationale vrijheidsstrijders in gesprek kunnen gaan. Na de officiële uitreiking van de Four Freedoms Awards in Middelburg kunnen jongeren, tijdens een live Meet Up, spreken met mensen als de Wit Russische Sviatlana Tsikhanouskaya, het gezicht van het verzet tegen de dictator Alexander Lukashenko. Of een vraag stellen aan de Vietnamese Lady Gaga Mai Khoi Do Nguyen. En in gesprek gaan met de Keniaanse mensenrechtenactiviste Nice Nailantei Leng'ete en diverse andere inspirerende sprekers. De Meet Up is ook online te volgen via www.vrijheidscolleges.nl.
De Vrijheidscolleges worden mede mogelijk gemaakt door diverse Bevrijdingsfestivals, Nationaal Comité 4 en 5 mei, TivoliVredenburg, Elise Mathilde Fonds, Provincie Gelderland, Rijnbrink, Roosevelt Foundation en het vfonds.