• Frieder en Annabelle Wallis de de 2-jarige Milo in de verkeersonveilige Huf van Burenstraat.
• Frieder en Annabelle Wallis de de 2-jarige Milo in de verkeersonveilige Huf van Burenstraat. Foto: Rob Zantinge

'Huf van Burenstraat is te gevaarlijk'

tiel • Annabelle en Frieder Wallis vinden de verkeerssituatie rond cultuurcentrum Zinder in Tiel gevaarlijk. Op de Huf van Burenstraat gáát het een keer mis, menen zij. Er wordt te hard gereden, onder meer door automobilisten die haast hebben om bij de coffeeshop te komen. Het stel, waarvan een 9-jarige dochter in Zinder tekenles krijgt, hield woensdagavond voor een raadscommissie een pleidooi en bood bijna vijftig handtekeningen aan. 

"Ze vonden het bijzonder dat we met de hele familie kwamen", aldus Frieder Wallis, die een half uur de tijd kreeg om hun vrees toe te lichten. Hij legt uit hoe de situatie ter plekke is. "Tussen de vlindertuin en Zinder is het, als enige plek in Tiel, ingericht volgens het verkeersprincipe shared space. Die ruimte is dus niet ingedeeld, maar er wordt op vertrouwd dat het tussen de fietsers, brommers, voetgangers en automobilisten allemaal goed gaat. Maar dat werkt dus niet. Volgens mij is dat door een architect bedacht, maar niet tot in de puntjes uitgewerkt. Wij kwamen hier in 2018 wonen en toen was het net open. Het is een achterhaald idee en raar dat het Tielse centrum nog zoiets heeft." De gemeente wil de straat - op z'n vroegst in 2024 - wel gaan aanpakken, samen met de riolering. "Daar willen wij niet op wachten, want er komen ook veel kinderen", zegt Annabelle. "Het lijkt daar op een pleintje, maar als voetganger loop je er gewoon op de rijbaan. Het is niet goed gemarkeerd en daardoor onduidelijk."
"Het is een klassiek voorbeeld van dat er eerst iets moet gebeuren. Dat willen wij vóór zijn", aldus Frieder. "En het gaat niet alleen om de Huf van Burenstraat. Ook verderop, bij ijssalon Daisy's, is het gevaarlijk. Daar staan bij mooi weer mensen in de rij en dan rijden er mensen langs die hun auto showen."

Niet duur

Volgens Annabelle en Frieder Wallis hoeven de maatregelen om het verkeer af te remmen niet heel duur te zijn. "Een combinatie van drempels en bloembakken zou het mooist zijn", menen ze. "Yvon Son en Rolvo Manuhutu beaamden dat woensdagavond." Yvon Son van het CDA wil binnenkort met de familie Wallis ter plekke een kijkje gaan nemen, samen met een verkeersexpert. Er is nog geen concrete afspraak. "Maar het is wel een eerste aanzet", zegt Frieder. "Het is belangrijk dat wordt erkend dat er iets aan het probleem moet gebeuren. En een vijftienkilometerzone werk niet, want dat moet je dan ook handhaven. Zet er stevige bloembakken neer, zodat de fietsers er nog makkelijk door kunnen, maar automobilisten goed op moeten letten dat ze er niet tegenaan rijden. Want bestuurders van dikke, lawaaiige auto's hebben een hekel aan schade."
"Volgens Son heeft de kinderraad de problemen vier jaar geleden ook al aangekaart en kwamen de kinderen met goede ideeën, maar na vier jaar is er nog niks gebeurd", zegt Annabelle. "Om het onder de aandacht van de mensen te brengen hebben we de handtekeningen verzameld. In anderhalf uur hadden we er vijftig. Kijk, als er verder niemand in actie komt, dan doen wij dat. Ik zou het mezelf nooit vergeven als er wat zou gebeuren."

Rob Zantinge