Twee vleugels op een buik

Er valt weer wat te melden over de eksters rond ons huis. Ik dacht, zo schreef ik onlangs in deze column, dat ik geen last meer zou hebben van deze schreeuwlelijken. Ik heb te vroeg gejuicht. De agressieve ekster, die ik Poetin had genoemd, is weliswaar definitief verdwenen, maar nu is er weer een soortgenoot opgedoken. En ook hij heeft de merels en de duiven de oorlog verklaard. Hij is van hetzelfde kaliber als die Poetin. Ook de nieuwe ekster jaagt alle vogels die hem niet bevallen, met heldhaftig gekrijs op de vlucht. Ik denk dat hij alleen de Uil van Minerva met rust zou laten, maar die vogel is nog nimmer in onze tuin gesignaleerd. Verontwaardigd kijk ik naar de vluchtelingenstroom van vredelievende vogels, die de nieuwkomer op zijn geweten heeft. Intussen heb ik voor hem ook een naam bedacht. Het is Thierry geworden en dat zal geen verrassing zijn. Thierry Baudet is een bewonderaar van roofzuchtige types. Niet voor niets heeft hij de echte Poetin, die nu dood en verderf zaait in Oekraïne, onlangs een “prachtvent” genoemd. Volgens de opvattingen van de Forum-voorman deugen de Russen, wij niet.

Eind vorige week vertoonde ekster Thierry zich in de hoge boom van onze voortuin in het gezelschap van een partner, die zo op het oog van het vrouwelijk geslacht is. Ze lijkt me, wat karakter betreft, met hetzelfde sop overgoten als haar vriend. Twee vleugels op een gevederde buik. Ik wilde ook haar een passende naam geven, maar ik kwam er aanvankelijk niet uit. Veel keus is er niet meer in de kringen van Forum voor Democratie. Veel getrouwen hebben zich van de grote leider afgekeerd en de partij verlaten. Vorige week nog stapten twee Forumleden van de Eerste Kamer op. Zo blijft er niet veel keus over.

Maar wacht eens, dacht ik op een helder moment, laten we het dichtbij huis zoeken. Dat kan nu. De partij van Baudet heeft een zetel in de Tielse gemeenteraad bemachtigd. Dus ligt het voor de hand om die ekster naar het nieuwe raadslid Ilze van Roozendaal te noemen. Ilze! Ja, dat is het. Ik ben razend benieuwd hoe het nu verder gaat met die romance tussen Ilze en Thierry. Blijft ze haar grote inspirator trouw, daar in onze tuin? Of krijgt ze, net als die twee Eerste Kamerleden, het gevoel dat ze erin getuind is?

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)