• Het Tiels Madrigaal Koor is, ondanks een korte voorbereidingstijd, klaar voor het passieconcert.
• Het Tiels Madrigaal Koor is, ondanks een korte voorbereidingstijd, klaar voor het passieconcert. Foto: aangeleverd

Passieconcert door Tiels Madrigaal Koor

tiel • Hoewel de voorbereidingstijd door alle coronamaatregelen kort was, verzorgt het Tiels Madrigaal Koor op 10 april (Palmzondag) om 16.00 uur in de Sint-Maartenskerk een passieconcert. Het concert is gratis toegankelijk, wél is er bij de uitgang een collecte.

Het programma is bedacht als een alternatief voor de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Die is prachtig, maar duurt ruim vier uur en vergt bovendien een groot aantal instrumentalisten en solisten. Voor een kamerkoor als het Tiels Madrigaal Koor is vooral dat laatste een vrijwel onneembare hobbel. Daar kun je om treuren, maar - en dat deed het koor - je kunt het ook ombuigen naar een nieuwe, frisse aanpak, die ook heel veel moois biedt. Er is gekozen voor de kleine, zelfstandige pareltjes die in de Matthäus Passion voorkomen, de koralen, als leidraad voor dit concert. Daarnaast zijn een koorwerk en een solocantate van andere componisten te beluisteren, die thuishoren in de Goede Week.
In deze week wordt het lijden en sterven van Christus herdacht en daar hoort muziek bij. Het dramatische levensverhaal van Christus was voor veel componisten een inspiratiebron voor zeer intense muziek. Een voorbeeld daarvan is 'Christus factus est' van Anerio, dat door het koor gezongen wordt. Verder staat op het programma een solocantate die G. Ph. Telemann, tijdgenoot en collega van Bach, schreef voor deze periode van het jaar. Ook Telemann kon in de praktijk niet altijd een groot aantal musici bij elkaar krijgen voor een uitvoering. Dat is de reden dat hij veel cantates schreef voor een hele kleine bezetting van drie of vier musici. In Tiel wordt dankbaar gebruik gemaakt van zijn ingenieuze oplossing. Het publiek kan in deze cantate allerlei momenten en overwegingen horen uit en naar aanleiding van het lijdensverhaal van Jezus. In het programmaboekje staan alle teksten met vertaling afgedrukt. Gonny van der Maten dirigeert en de solisten zijn Ludovic Provost (bas), Marguerite de Waal (viool) en Esther Iglesias (cello). Het kistorgel wordt bespeeld door Gonny van der Maten.
Het Tiels Madrigaal Koor zingt ook tijdens de herdenkingsbijeenkomst, die op 4 mei vanaf ongeveer 19.00 uur in de Sint-Maartenskerk wordt gehouden. Bijzonder is de door Hendrik Andriessen getoonzette tekst op een gedicht van C.S. Adama van Scheltema, getiteld Vrede, geschreven in 1916 en zeker vandaag de dag een passende tekst.