Een foto van een halve eeuw geleden met onder meer voorzitter en oprichter Frans van de Ven (op de schouders) en medeoprichter Gonnie van de Ven (achterste rij, vierde van links).
Een foto van een halve eeuw geleden met onder meer voorzitter en oprichter Frans van de Ven (op de schouders) en medeoprichter Gonnie van de Ven (achterste rij, vierde van links). Archieffoto: Mieke van de Ven

'Korfbal nu veel dynamischer'

tiel • Al in 1969 was er in Tiel sprake van een oprichtingspoging voor een heuse korfbalclub, The Starfighters. Drie jaar later werd het pas écht serieus. Toen werd korfbalvereniging Tiel'72 opgericht. Het echtpaar Van de Ven korfbalde in Amsterdam, verhuisde naar Tiel en besloot hier ook een korfbalvereniging op te richten. De vereniging bestaat inmiddels vijftig jaar en viert dat in augustus van dit jaar zeer uitgebreid. 

Tiel'72 heeft zo'n 240 korfballende leden, in leeftijd variërend van 3 tot 73 jaar. Tot voor kort telde de vereniging nog zo'n 300 leden, maar corona gooide enigszins roet in het eten. Met name de jongste groep, kinderen tot ongeveer 9 jaar, kan nog wel wat aanwas gebruiken.
De ouders van Mieke van de Ven kwamen in 1969 naar Tiel. "Zij vonden dat er een club moest komen", vertelt Mieke. "Vooral mijn moeder was heel fanatiek. Ze is zelfs een keer uitgenodigd voor het nationale team. Zelf was ik niet zo'n hardloper. En toen ik verkering kreeg vond mijn wederhelft het niet zo leuk dat ik er op zaterdag niet was. Toen heb ik het maar opgegeven. Ik ben ook geen lid meer, maar ik volg het Tielse korfbal nog wel altijd."

Attractiever

Volgens Kees van Koeveringe, Gerrit van Arkel - lid sinds de oprichting - en Alex van Valburg is er door de jaren heen veel aan de sport veranderd. De korf was vroeger vaak gevlochten, maar is anno 2022 van kunststof. En het speelveld werd veel kleiner. Bovendien verdween het tussenvak, waardoor er nog slechts twee speelvakken zijn. Door deze aanpassingen werd de sport sneller, wordt er veel vaker gescoord en is korfbal dus attractiever, ook om naar te kijken. "De opzet van een aanval is ook veranderd en er wordt veel vaker geschoten", vertelt Kees van Koeveringe, die al zestig jaar korfbalt. "Vroeger werd er twee keer drie kwartier gespeeld en vielen er enkele doelpunten. Dat was saaier om te zien. Tegenwoordig is het allemaal veel dynamischer en kunnen er wel veertig doelpunten in vijftig minuten vallen." De jeugd van Tiel'72 draait al zo'n tien jaar mee in de top van Nederland. "In de hoogste klasse", aldus Alex van Valburg. "En de senioren zijn hard op weg." Volgens Kees van Koeveringe, die in het bestuur en in de technische commissie zit, komt dat onder meer door de jeugd goed te trainen. Daarnaast door een belangrijke bijdrage van toptrainer en 'beste korfballer van Nederland' André Kuipers, die de Tielse korfballers de finesses bijbracht. Ook trainings-clinics en een bezoek van het Nederlandse korfbalteam aan Tiel'72 hielpen de jonge korfballers verder.
Oud papier is nog altijd een belangrijke inkomstenbron voor Tiel'72. Maandelijks worden er vier Avri-wagens vol opgehaald. "Dat is heel lucratief en financieel gezien heel belangrijk", aldus Alex van Valburg. "Per maand zitten acht mensen van ons op de auto. De opbrengst is voor de vereniging." Gerrit van Arkel is er sinds de oprichting van Tiel'72 bij. Vroeger bracht hij voor Tiel'72 het clubblad rond. "Buiten Tiel met de auto en binnen Tiel op de fiets. Daar was ik wel een dag of vier mee druk", aldus Van Arkel. "Maar ja, het was natuurlijk wel de bedoeling dat iedereen op tijd kwam trainen." En ook nu is hij nog actief bij de vereniging betrokken. Van Arkel is alleenstaand, komt graag onder de mensen en geniet - ondanks dat hij zelf niet meer speelt - nog altijd van korfbal. Van Arkel is onder meer zaalwacht. "Ik ben op woensdagavond bij de training en houd al meer dan dertig jaar het scorebord bij", vertelt hij. "En ik zorg dat de scheidsrechter op tijd een drankje krijgt."

Rond het vijftigjarig bestaan van korfbalvereniging Tiel'72 zijn er veel activiteiten. Er komt onder meer een jubileumboek, waarvan alle leden en oud-leden een exemplaar krijgen. Er wordt binnen Tiel'72 door vijf mensen aan het boek gewerkt. Zij duiken samen in de historie, waarvan veel in plakboeken is terug te vinden. In augustus zijn er allerlei jubileum-activiteiten. Zo zijn oud-leden op 19 augustus welkom om het vijftigjarig bestaan te vieren. Zij kunnen zich aanmelden via mail: oudleden@tiel72.nl