Overdaad schaadt

Heeft u enig idee wat een Supermarkt XL zou kunnen zijn? Ik denk zelf dat het een joekel van een winkel is, vol met een overdadige keus aan artikelen, zoals tien merken Pools bier, twintig soorten leverworst, dertig smaken yoghurt en veertig verschillende pakjes wokgroente. Ik ben niet zo van dat kolossale. Winkeltjes zoals in Zuid- Italië boeien mij meer. Daar snijdt de door de tand des tijds getekende eigenaresse de mortadella met een machientje dat wij al lang naar de milieustraat gebracht zouden hebben. De plakjes verpakt ze in een vetvrij papiertje. Per favore signore, een onsje verse worst..

XL? Het zijn de letters die op een labeltje in mijn onderbroek staan. En in mijn hemd. Dat weet ik wel. XL, het is de maat die prima om mijn lijf zit. Maar een Supermarkt XL past me niet. Wel nee. We hebben al supermarkten genoeg. En er rijden de godganse dag bestelwagentjes door de wijk met kratten vol boodschappen. Toch ligt er bij de gemeente Tiel een aanvraag voor een vergunning voor de bouw van zo’n winkelpand. Ingediend door de projectontwikkelaar annex Polenbaas, die eerst op de plek van het gesloopte winkelcentrum Kwadrant een Polenhotel wilde neerpoten.

Kunt u het nog volgen? Jarenlang was de gemeente Tiel van plan daar woningen te bouwen, conform de wens van de gemeenteraad. En conform de wens van de bewoners van Tiel-West. Daarna ontstond een hoop heisa toen uitlekte dat de voorkeur werd gegeven aan hoogbouw voor de “centrale huisvesting van arbeidsmigranten”. Dan toch maar liever woningbouw, zo besloot de raad. En nu ligt er weer een kanjer van een beer op de weg: een Supermarkt XL. Zo’n beest kan lang blijven liggen, zo leert de Tielse bestuurlijke geschiedenis ons. 

Een Amersfoortse ontwikkelaar was ooit van plan op het voormalige RIO-terrein een supermarkt te bouwen. De gemeente die daar woningbouw wilde, stak er een stokje voor. Er is twintig jaar lang juridisch over gebakkeleid. Toen konden de eerste huizen daar pas gebouwd worden. Zo zie je maar, niets is zeker, ook niet in Kwadrant. De enige zekerheid die we nog hebben is de constatering dat politiek Tiel hier in zijn hemd staat. Een hemd met de maat XL. Of misschien wel XXL.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)