Cat An is één van de harpleerlingen die zondag acte de présence geven.
Cat An is één van de harpleerlingen die zondag acte de présence geven. Foto: Jan Bert Vonk

Multidisciplinaire voorstelling ‘Zinder in Agnietenhof’

Algemeen

TIEL • ‘Zinder in Agnietenhof’ is de titel van een multidisciplinaire voorstelling op zondag 3 april in Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof. Bijna 250 cursisten van Zinder, zowel beginners als gevorderden in de leeftijd van 12 tot ongeveer 80 jaar, treden op.

“Alles is live en zowel kinderen als volwassenen doen mee”, vertelt Charlotte Reinders, manager van Cultuurbedrijf Tiel, waar Zinder Educatie onder valt. “Mensen van rond de 80 jaar die de tango dansen, live begeleid door muziekleerlingen. En ook beeldende kunst doet mee. Op een scherm zijn beelden van kunstwerken te zien en er wordt gebruik gemaakt van decorstukken.”

Gesnakt
Rode draad in de voorstelling is ‘We hebben er weer zin in’, omdat het na corona weer mag. “Iedereen heeft ernaar gesnakt”, aldus Charlotte Reinders.
“De vraag was ook nog even of het niet te vroeg was voor een voorstelling”, zegt Inge de Peinder, teamleider dans, theater, musical, circus & ZO van Zinder. “Toch had iedereen er veel zin in om iets te doen met muziek, dans, theater en beeldende kunst. En dat alles verzamelt zich op een zondag. Met de ervaring van alle jaren gooien we alles bij elkaar. We zijn daarbij uitgegaan van de muziek; van daaruit hebben we gewerkt, hebben we er iets bij gezocht en het - samen met teamleider muziek Alwin de Vries die alles verwerkt - goed voorbereid. We hopen zondag een leuk feestje te kunnen bouwen en de cursisten kunnen bij deze voorstelling ook naar elkáár kijken.”

Troost voor de kunst
“Het wordt een hele levendige voorstelling”, aldus Reinders en De Peinder. “Het wordt een zootje, een troost voor de kunst, dat wij samen mogen presenteren. Vijftien nummers in vijf kwartier.”
In de multidisciplinaire voorstelling wordt muziek van Chopin gecombineerd met ballet, er wordt gejazzdanst op de klanken van een koor, er is theaterslapstick, een nummer uit een musical, maar ook tango, zowel op accordeon als in dans. Er staan ook veel harpen op het toneel, het talententenorkest speelt en er wordt gedanst op een nummer van de Amerikaanse jazz-zanger Gregory Porter. En om de overleden John van Buren te eren zit ‘Verboden tango’ van hem ook in de voorstelling. We hebben daarnaast slagwerk met een stel jongetjes en uiteindelijk moet het één groot feest worden; een explósie”, aldus Inge de Peinder. Volgens haar is de enorm afwisselende voorstelling vrijwel onmogelijk te coördineren. Hetzelfde geldt voor repeteren. Ze is dan ook nogal nerveus: “Ik denk niet dat ik de zaterdag ervoor slaap.”

Het goud van Zinder
Volgens Charlotte Reinders en Inge de Peinder zou de voorstelling zonder de hulp van de vele vrijwilligers onmogelijk zijn. “Zij zijn het goud van Zinder. Weken van tevoren zijn ze bezig met het maken van jurken en het naaien van kostuumpjes. Ja, die vrijwilligers zijn in Zinder wel heel erg op hun plek. Niet alleen vanwege hun vrijwilligerswerk, maar ook omdat het een invulling van hun leven is.”
Hoofd techniek Thijs Gennissen ging een paar maanden geleden met pensioen, maar is nu als vrijwilliger ook bij de voorstelling betrokken. “Hij heeft veel kennis en íedereen kent hem.”

Rob Zantinge