Openbare basisschool De Meent in Ommeren sluit na 100 jaar de deuren definitief.
Openbare basisschool De Meent in Ommeren sluit na 100 jaar de deuren definitief. Foto: Rob Zantinge

De Meent in Ommeren sluit na eeuw onderwijs de deur

Algemeen

OMMEREN • Openbare basisschool De Meent in Ommeren sluit per 1 augustus van dit jaar de deuren. Vorige week werd dit besluit genomen, naar verluidt in goed overleg met de medezeggenschapsraad (MR). De school bestaat honderd jaar en viert deze mijlpaal nog net voor de deuren definitief op slot gaan. Op woensdag 6 juli is er ‘s avonds een reünie en op donderdag 7 juli het eeuwfeest. “En dat wordt zéker groots gevierd”, laat directeur-bestuurder Krista van Vreeswijk desgevraagd weten.

Op basisschool De Meent zitten kinderen uit Ommeren, Lienden, Lingemeer, Ingen, Echteld en Kesteren. Krista van Vreeswijk zegt het heel jammer te vinden dat De Meent moet sluiten. “Zoiets is nooit leuk om te doen, maar we waren al langer in gesprek. We zagen dat het leerlingaantal van De Meent aan het dalen was en dat er op termijn iets met de school zou moeten gebeuren. En het is beter nú de deuren te sluiten, dan dat de school doodbloedt. De ouders hebben nu ook de tijd om voor hun kinderen een andere school te zoeken.”
De school zou terug moeten van drie naar twee groepen, een combinatie van de groepen één tot en met vier én van de groepen vijf tot en met acht. Dat is volgens Van Vreeswijk geen optie. “Dan zouden het volgend schooljaar twee groepen van negentien worden”, legt ze uit. “Veel ouders wíllen dat ook niet. Er zijn ook geen leerkrachten die dergelijke combinatiegroepen zouden wíllen draaien. En voor de sociaal-emotionele ontwikkeling is het ook niet ideaal.”

Werkdruk stijgt
“Bovendien stijgt de werkdruk en daar heeft de kwaliteit van het onderwijs onder te lijden”, legt Van Vreeswijk uit. “We hebben al eerder tegen elkaar gezegd dat wanneer het aantal leerlingen rond de 35 zou komen, de school niet meer zelfstandig zou kunnen voortbestaan. Met een te gering aantal kinderen op school kun je niet langer kwaliteit leveren”, aldus Van Vreeswijk. “We hadden gedacht dat dat aantal pas volgend jaar bereikt zou worden. Maar door de verhuizing van twee gezinnen met vijf kinderen op de school, bereiken we dit geringe aantal leerlingen een jaar eerder.”
“We hebben verschillende sterkte-zwakte analyses gemaakt”, licht Van Vreeswijk het besluit nog wat verder toe. “De MR, in het hele proces een zeer belangrijke partner, is door de directie en door mij om advies gevraagd. De MR heeft vervolgens geadviseerd dat, als we geen goed onderwijs meer kunnen geven, het beter is de school te sluiten. Toen is het balletje gaan rollen. Op een bijeenkomst, waarvoor alle ouders waren uitgenodigd, is het besluit meegedeeld.”

Geëmotioneerd
“De avond is goed verlopen; natuurlijk waren er ouders geëmotioneerd”, aldus Krista van Vreeswijk. “Het is niet fijn om voor je kinderen nu een andere school te moeten zoeken. We hebben het daar met de andere scholen van BasisBuren over gehad. Uiteraard kunnen de kinderen en ouders terecht bij de andere scholen. Ik heb gehoord dat de open dag, op De Sterappel en op De Regenboog, positief heeft uitgepakt. De ouders hebben een goed beeld van beide scholen gekregen. Ik hoop natuurlijk dat men kiest voor een school van BasisBuren. Maar het allerbelangrijkste is dat alle ouders, samen met hun kind, voor de meivakantie een goede keuze maken voor een fijne volgende school.”

Fusiegelden
“Als een substantieel aantal kinderen naar één van de scholen van BasisBuren zou gaan, wordt die school de fusieschool”, legt directeur-bestuurder Krista van Vreeswijk uit. “Dan krijgen we voor een aantal jaren nog fusiegelden van het rijk.”

Rob Zantinge