• Families gingen creatief met elkaar aan de slag.
• Families gingen creatief met elkaar aan de slag. Foto: aangeleverd

Fototentoonstelling Family Portraits in Zinder

tiel • In maart 2022 is in de hal van Zinder de unieke fototentoonstelling Family Portraits te zien van de Amerikaanse fotografe Joey o'Loughlin. Zij maakte prachtige familieportretten in twee vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos.

Een van de activiteiten rondom deze tentoonstelling was op 2 maart bij Dynamiek, onderdeel van Mozaïek. Samen met Bibliotheek Rivierenland zijn die middag families uitgenodigd om creatief met elkaar aan de slag te gaan. Vier families brachten hun dromen en interesses in beeld door middel van een ‘vision-board’.
In een voorstelrondje werd al snel duidelijk hoe divers de families zijn en waar ze vandaan komen. Er was een Syrische, een Koerdisch-Turkse, een Nederlands-Zimbabwaanse en een Irakese familie. Opvallend was dat de familieleden vaak in verschillende landen wonen. Dit is vooral zo als mensen gevlucht zijn. Ondanks dat ze soms heimwee hebben en hun familie missen, zijn ze blij om hier te wonen. Ze willen vooruit kijken en aan hun toekomst bouwen.
Er was veel herkenning bij het verhaal van Joey, over haar ervaringen in het vluchtelingenkamp. Zij wilde met haar foto's benadrukken dat we meer gemeen hebben dan dat er verschillen zijn. 'We behoren allemaal tot een familie en we willen allemaal graag gelukkig zijn met onze dierbaren.'

Bestemming bereikt

Het jongetje dat samen met zijn moeder was gekomen, had op zijn vision board gezet: 'Bestemming bereikt'. Zijn uitleg was: "Ik ben blij dat ik hier woon, ik heb een heel fijn leven."
Voor komende zaterdag is er in Zinder een mooi programma georganiseerd, met allerlei activiteiten rondom het thema familie. Zo kan een ieder bijvoorbeeld gratis op de foto met familie of dierbaren. En Joey o'Loughlin is er zelf om deze foto's te maken.

Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda