Wethouder Frank Groen (rode jas) plaatst de laatste letters op de zerk van Corbelijn.
Wethouder Frank Groen (rode jas) plaatst de laatste letters op de zerk van Corbelijn. Foto: Jan Boowhuis

Fase 1 Herstelplan Ter Navolging klaar

tiel • Door de ontbrekende letters op de zerk van Corbelijn te plaatsen, rondde wethouder Frank Groen zaterdag - tijdens NLdoet - de eerste fase van het 'Herstelplan Ter Navolging 2015-2025' af. 

Door vrijwilligers van de stichting Ter Navolging Tiel werden de afgelopen jaren alle, meer dan driehonderd grafmonumenten - van grote grafkelders tot een eenvoudige zerk - gecontroleerd. Waar nodig werden deze, in samenwerking met de professionals van Aanpak Bouw, Van Luijn Natuursteen en De Steen, hersteld en geconserveerd voor de toekomst. Voor de komende jaren staat de overgang naar het reguliere onderhoud op het programma.
Ter Navolging werd in 1786 in gebruik genomen als de eerste, buiten de stadsmuren nieuw aangelegde algemene begraafplaats. Deze werd in 1857 aanzienlijk uitgebreid. Tegenwoordig is het een rustpunt binnen een dynamische, stedelijke omgeving.
Nadat de begraafplaats in 1970 formeel werd gesloten voor nieuwe graven, nadat dit vanaf 1940 feitelijk het geval was, werd het Rijksmonument in 2015 weer opengesteld. Dit door het onthullen van het monument 'Via Nominum’ van kunstenaar Michiel van Luijn. Sindsdien vinden er ieder jaar meerdere begrafenissen, bijzettingen en as-verstrooiingen plaats.
Ter Navolging is een funerair archief; aan de namen op de grafmonumenten is de rijke historie van Tiel af te lezen met bekende families als Tydeman, van Lidth de Jeude, Dyckmeester, Hoogendijk van Domselaar, Van Lookeren Campagne, Spiering, Tilanus, Lebbink, Boudewijn, Dolron en talloze anderen. Het oudste grafmonument dateert van 1790, toen de rector van de Latijnse School - E. van Bergen - volgens zijn wens onder een boom werd begraven. Enkele jaren later verrees op enkele meters afstand de grafkelder van de stichter van Ter Navolging, J.D. van Leeuwen. Medio 2021 was er geen ruimte meer op het noordelijke deel, dat oorspronkelijk 'eerste klasse' was en werd op het zuidelijke deel, na ruim tachtig jaar niet meer te zijn gebruikt, weer iemand ter aarde besteld.
De in 1998 opgerichte stichting Ter Navolging Tiel is sinds 2015 voor een groot deel verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van zowel Ter Navolging als de Joodse begraafplaats in Tiel.

Elders in Tiel

Ook elders in Tiel werd, in het kader van NLdoet, veel werk verricht. Zo werd vrijdagochtend gewerkt aan het herstel van de Joodse begraafplaats en werd in moestuin Franciscushof voorbereidend werk verricht. Ook waren wethouders betrokken bij de aanleg van stroom voor het scorebord van TEC.
Bij de Stichting Dierenhulp Dierenambulance werd gewerkt aan de bouw van onder meer nieuwe dierenverblijven én werden de dierenambulances schoongemaakt.
Zaterdagochtend waren vrijwilligers en enkele wethouders opnieuw aan het werk, onder meer met de verlichting en camera's op het parkeerterrein van Hellas. Daarnaast werd de tuin van KTSM opgeknapt en die van KTVM opgeruimd. Wethouder Ben Brink hielp een handje mee. Verder waren vrijwilligers actief met het opknappen van geveltuintjes én - in het dierenpark - met schilderen, snoeien en opknappen.