Ruimte in Tiel voor opladen elektrische auto's

tiel • Het aantal elektrische auto’s neemt toe. In het hele land, dus ook in de gemeente Tiel. Uit landelijk onderzoek komt naar voren dat er in de gemeente Tiel in 2025 minimaal 230 laadpalen nodig zijn. En rond 2035 ruim 900. Voor de eerste 230 laadpalen zijn mogelijke locaties op kaart gezet. Inwoners kunnen hierop tot en met 25 maart reageren via www.tiel.nl/laadpalen.

Na 25 maart bekijkt de gemeente alle reacties en komen er mogelijk aanpassingen. De definitieve kaart wordt daarna op de website van de gemeente gezet. Als inwoners vanaf deze maand - maart - een aanvraag doen voor een laadpaal bij hun in de buurt, dan komt die op een plek die op de kaart staat. Die laadpalen zijn openbaar en door iedereen te gebruiken voor het opladen van de auto.
Vanaf 2030 mogen er geen nieuwe auto's met een benzine- of dieselmotor meer worden verkocht. Nieuwe auto's moeten dan elektrisch zijn. Dat heeft de rijksoverheid afgesproken om de klimaatdoelstellingen te halen. Elektrische auto's zorgen voor een schonere lucht door minder uitlaatgassen. Deze ontwikkeling betekent dat er veel nieuwe laadpalen nodig zijn. Het moeten er meer worden dan de 36 laadpalen die nu op straat staan en de 30 oplaadpunten in parkeergarage Westluidense Poort.
Het liefst willen we allemaal onze auto voor de deur parkeren, maar dat kan natuurlijk niet. De gemeente Tiel wil voor voldoende laadpunten bij openbare parkeerplaatsen en op parkeerterreinen in de hele gemeente zorgen. Immers; niet iedereen heeft een oprit om op eigen terrein de elektrische auto op te laden. Door voor voldoende laadpunten te zorgen is er voor iedereen binnen een paar honderd meter van het huis een laadpaal beschikbaar. En op de manier blijven er ook voldoende plekken voor benzine- en dieselauto's over. Meer informatie op www.tiel.nl/laadpalen.