De Brink Bios

Als columnist mag je dan van jezelf denken dat je zo ongeveer de wijsheid in pacht hebt, maar je kunt ook lelijk vergissen. In juni 2020 schreef ik een treurige column over de sluiting van de Metro Bioscoop in Tiel. Het witte doek was gevallen. Opgedoekt. Metro ging voorgoed dicht. Jammer, niks meer aan te doen. En kijk nu hoe ver ik er naast zat met die bewering. Tiel krijgt toch weer een bioscoop. En wat voor een. De oude bibliotheek zal omgetoverd worden tot een super-de-luxe filmtheater met vijf of zes zalen waar menige grote stad jaloers op zou zijn. Amper te geloven voor een columnist als ik, die enige achterdocht niet vreemd is.

Toch wethouder Ben Brink maar eens bellen voor alle zekerheid, dacht ik. Hij is, zo hoorde ik in kringen van het stadhuis, achter de schermen al lang bezig om Tiel weer aan een bioscoop te helpen. En is er steeds in blijven geloven dat het hem zou lukken. Nu is het dan raak. Er gaat een investeerder aan de slag, de gemeente hoeft geen geld bij te passen.

Brink reageerde nogal bescheiden op mijn telefoontje. Nou, zo bescheiden had het van mij niet gehoeven. In mijn columns lees ik bestuurders nogal eens de les maar ik ben ook niet te beroerd om ze een pluim in het achterwerk te steken. Hierbij dan. Gefeliciteerd, wethouder. Je hebt het toch maar mooi voor elkaar gebokst. Ik snak naar dat nieuwe theater en vele Betuwenaren met mij. Ik zou er bij wijze van spreken morgen al naar toe willen gaan. Om me daar te laten wegzakken in zo’n verstelbare stoel, waarin je kunt gaan liggen. Die lighouding hoeft van mij niet. Ik ben bang dat ik er met mijn gehavende lijf nooit meer uit kom.

Maar voorlopig heb ik nog andere zorgen aan mijn hoofd. Aan mijn nek om precies te zijn. Mijn twee gebroken nekwervels worden beschermd door een strakke brace die ik nu al drie maanden draag. Met zo'n lastig ding om is het geen pretje om naar de film te gaan. Geduld hebben, Jan. Ik hoor het mijn orthopeed nog zeggen. Maar er komt een tijd dat ik met een soepel bewegende en stabiele nek kan genieten in de nieuwe Brink Bios. Met dank aan de wethouder die voor mij en heel veel andere filmliefhebbers zijn nek heeft uitgestoken.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)