• Uitreiking Burgerinitiatief Awards 2021 op het Sociaal Plein.
• Uitreiking Burgerinitiatief Awards 2021 op het Sociaal Plein. Foto: Jan Bouwhuis

Burgerinitiatieven Awards uitgereikt

Algemeen

TIEL • Voor de vierde keer werden vrijdag de Burgerinitiatieven Awards uitgereikt. Deze prijs is in 2018 in het leven geroepen door Mozaïek Welzijn. Het is een waardering voor inwoners die zich inzetten voor andere bewoners uit de gemeente.

Er zijn drie categorieën: ouderen, jongeren en verstandelijk gehandicapten en algemeen. De awards zijn een samenwerking tussen de gemeente Tiel, Mozaïek, de stichting Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis en de stichting Burgerweeshuis Tiel. Van beide fondsen waren vertegenwoordigers aanwezig voor het overhandigen van de award aan hun doelgroep. Aan wethouder Carla Kreuk de eer om de algemene award te overhandigen. Kreuk is tevens jurylid samen met gemeenteraadslid Ans Duquesnoy.

Wijkcentrum Westroijen
Er waren dit jaar maar liefst 22 nominaties voor participatie- en burgerinitiatieven. “Het was ontzettend moeilijk kiezen voor ons”, benadrukte de wethouder. “Er zijn zoveel mooie initiatieven in de wijken en in de gemeente, die veel betekenen voor inwoners van de gemeente Tiel.”
De winnaars ontvingen een geldbedrag van 1000 euro.
In de categorie algemeen was Wijkcomité Westroijen de gelukkige. Het comité bestaat uit zes bewoners uit de Hennepe, Kloosterbuurt en Schepenbuurt. Zij zorgen onder andere voor verschillende buurtpreventiegroepen, speeltuinbeheergroepen en AED’s op diverse punten. Het geldbedrag gebruiken zij voor nader buurtonderzoek, wat zij doen in samenwerking met de Hoge School Arnhem Nijmegen.

60+Soos Passewaaij
Joke Sewalt sprak namens het Oud Burger mannen- en Vrouwenhuis. Winnaar was de 60+Soos Passewaaij met een gevarieerd activiteitenprogramma voor 60-plussers uit de wijk, gericht op meer onderling contact, creativiteit of beweging. Met bijvoorbeeld koersbal, stoel-yogalessen, zentangle tekenen, fietstochten en bridge. Zo’n 100 tot 120 mensen uit de wijk nemen deel en de organisatie is in handen van ongeveer twintig vrijwilligers. “Passewaaij is toch een hele andere wijk dan de andere”, aldus Joke Sewalt. Annet Renniers van de Soos vertelde dat de geldprijs gebruikt wordt voor het vieren van hun 10-jarig bestaan.

Ontmoetingscentrum
Will van Rhee reikte de award uit voor het initiatief voor jongeren en mensen met een verstandelijke handicap. “Ik heb vorig jaar actief mogen meewerken aan een boek over vrijwilligers in Tiel en heb op die manier veel geleerd over al die vrijwilligers in Tiel, al die mensen die zich belangeloos inzetten voor een ander. Als je de wereld wilt veranderen, dan kan je dat het beste daar doen waar je invloed hebt. Zoals mijn vader altijd zei: verbeter de wereld en begin bij jezelf”, aldus Van Rhee.

Samenwerkingsverband
De award werd gewonnen door een samenwerkingsverband tussen Ontmoetingscentrum ‘s-Heerenloo en Clubhuis Tiel, een initiatief voor ondersteuning van mensen met een beperking met laagdrempelige activiteiten, zoals koken, creatieve avonden, spelletjes, zangkoor en bingo. Stichting Clubhuis Tiel organiseert ook kindermiddagen. Vorig jaar werden ze door ruim 900 volwassenen en ruim 100 kinderen bezocht. De activiteiten worden georganiseerd door acht vrijwilligers en beroepskrachten van ‘s-Heerenloo. Zij gaan ervoor zorgen dat het ontvangen geldbedrag volledig terechtkomt bij hun bezoekers.

Sociaal Plein
Wethouder Kreuk vertelde dat alle andere genomineerde initiatieven een brief gekregen hebben én een bos bloemen. “Ook zij worden natuurlijk enorm gewaardeerd én de gemeente maakt dit jaar 100.000 euro vrij als subsidieregeling voor allerlei verenigingen die mensen verbinden. Dit als een stimulans om het goede werk weer op te pakken, nadat alles door corona stilgelegen heeft.” De feestelijke uitreiking was in de bovenzaal van het Sociaal Plein Tiel, in de voormalige kerk aan de Dr. Schaepmanstraat.

Marjon de Lange