"Als je niet goed samenwerkt bereik je ook niet veel", meent PvdB-lijstaanvoerder Carla Kreuk.
"Als je niet goed samenwerkt bereik je ook niet veel", meent PvdB-lijstaanvoerder Carla Kreuk. Foto: Raphaël Drent

PvdB-lijsttrekker Carla Kreuk: ‘Iets betekenen voor de samenleving’

Algemeen

TIEL • Carla Kreuk, lijsttrekker van de Partij van de Burgers, woont al sinds haar vierde jaar in Tiel. Ze is niet alleen een échte Tielse, maar ook lijsttrekker van de PvdB . En wethouder. “Twaalf jaar geleden raakte ik betrokken bij de Tielse politiek, omdat ik het niet eens was met het parkeerbeleid”, vertelt ze. “En ik vond ook dat de straten in Tiel er saai uitzagen, met weinig groen.”

Carla Kreuk nam, samen met haar buren, het initiatief voor de aanleg van geveltuintjes. “Eerst een stukje in mijn eigen straat, de Gasthuistraat. Daarna breide het zich als een olievlek uit.”
Hoe Carla Kreuk in de politiek belandde? Op een dag stond de markante, bijna vijf jaar geleden overleden PvdB-oprichter Pieter van den Burg bij haar aan de deur. “Hij wilde met me praten, me overhalen om iets voor de Partij van de Burgers te gaan doen. En ik dacht: dat is niks voor mij. Er zijn daarna nóg drie gesprekken geweest en toen dacht ik: misschien is het tóch wel iets voor mij.”
Carla Kreuk zat onder meer in diverse commissies en toen Pieter van den Burg op 28 mei 2017 overleed, was er plots een wethouders-portefeuille beschikbaar. “Zo ben ik erin gerold. Het is hartstikke leuk. En ook mooi dat je iets kunt betekenen voor de samenleving.” Pieter van den Burg zal ze nooit vergeten; integendeel: “Hij haalde het beste in de mensen naar boven”, zegt ze.

Scherpe keuzes
Carla Kreuk is trots op wat er de afgelopen vier jaar, ondanks het feit dat er eígenlijk geen geld was, is bereikt. “De financiële situatie van de gemeente Tiel was niet rooskleurig”, vertelt ze. “We zijn door een accountant en zelfs door provincie op het matje geroepen, omdat we geen sluitende meerjarenbegroting hadden. Daardoor konden we niet alles doen wat we wílden doen. We moesten scherpe keuzes maken. Desondanks hebben we in goede samenwerking mooie projecten kunnen realiseren, zoals het Lyceum, de Mavo, het nieuwe zwembad en het IKC in Passewaaij. En we hebben een slag geslagen met het wegwerken van achterstallig onderhoud aan groen, wegen en fietspaden. Het is nog niet helemaal af, want dat kan niet in één periode, dus onze focus blijft daar op. De hoofdwegen hebben we al wel aangepakt en daar gaan we nu verder mee. En ook in de wijken moet er het een en ander gebeuren. De plannen die we hebben willen we door laten gaan.” De financiële situatie is inmiddels wat beter.

Eén poort
Kreuk noemt ook de reorganisatie van het sociaal domein, met hulp van veel vrijwilligers en organisaties, als een belangrijk punt van de afgelopen periode. “Doordat er nu één poort is voor alle soorten zorg, is alles er veel eenvoudiger op geworden”, legt ze uit. “Voor de inwoners van Tiel is het veel fijner dat er één kanaal is in plaats van 48 loketten. En voorzieningen in de wijk zijn goed voor mensen die moeite hebben met het maken van contact. Dat werkt preventief, waardoor je zwaardere zorg kunt voorkomen.”
Trots is Carla Kreuk ook op het sportbeleid, met name op de pakweg 1,8 miljoen euro voor achterstallig onderhoud en renovatie van sportvelden. De gemeente overlegt met de Federatie van Tielse Sportverenigingen en zocht samenwerking met maatschappelijke organisaties. “We trekken samen op”, aldus Kreuk. “Niet alleen omdat sporten een leuke bezigheid is, maar ook om onze inwoners vitaal te houden. Buurtsportcoaches kunnen helpen met het wegnemen van drempels, zodat we mensen in beweging krijgen.”

Leefkwaliteit in de wijken
Achterstallig onderhoud wegwerken is ook een speerpunt van de PvdB. “Dat is nog niet klaar, maar daar moeten we echt mee door”, vindt Kreuk. “De leefkwaliteit in de wijken, zoals de Hennepe en Tiel-West, moet beter. We vragen de bewoners bijvoorbeeld ook wat ze belangrijk vinden, of er genoeg groen is, wat beter kan, of er fietspaden moeten komen, waar ze trots op zijn en of er behoefte is aan een ontmoetingspunt. Samen met onder meer de politie, de Avri en anderen moet er een integraal wijkplan komen. Het liefst voor álle wijken, Wadenoijen, Avezaath en Zennewijnen. En daar is veel geld voor nodig.”
Andere zaken waar de Partij van de Burgers zich mee bezighoudt zijn onder meer woningbouw en de ontsluiting van Tiel door het eventueel verbreden van de provinciale weg N384, tussen Tiel en de A15. Dit alles uiteraard in samenwerking. “We hebben een goed team”, aldus Carla Kreuk. “En dat is belangrijk, want als je niet goed samenwerkt bereik je ook niet veel.”