• De deelnemers schaarden zich rond de windmolen om te ervaren hoe groot deze is.
• De deelnemers schaarden zich rond de windmolen om te ervaren hoe groot deze is. Foto: eCoBuren

'Hoe kan je tégen zo'n windmolen zijn?'

buren/meerkerk • Diverse ondernemers en enkele kleine bewonersgroepen uit Buren zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden van een kleine windmolen. Energiecoöperatie eCoBuren organiseerde voor hen op vrijdag 25 februari een excursie naar een praktijklocatie in Meerkerk.

De gemeenteraad van Buren besloot onlangs negatief omtrent een pilot met kleine windmolens. Het was dan ook mooi om te zien dat meer dan vijftien geïnteresseerden, ondanks de afwijzing van de pilot, de moeite namen om naar Meerkerk te komen. Natuurlijk kwam ook de argumentatie omtrent de afwijzing van de pilot aan de orde. Inzake het niet rendabel zijn van een dergelijke investering was de algemene opvatting: ‘Wij zijn als ondernemers gewend om investeringen in de volle breedte te beoordelen en te wegen; de gemeenteraad hoeft dit echt niet voor ons te doen.’

Direct verbruik
Op de locatie werden de deelnemers welkom geheten door melkveehouder Van Wissen. Daar zorgen een kleine windmolen en een dak met zonnepanelen het hele jaar door voor duurzame energie. Met de stijgende energieprijzen houdt Van Wissen deze kosten beperkt, aangezien een groot deel van de opgewekte stroom direct verbruikt kan worden. Het bedrijf is hiermee voor wat betreft de energiebehoefte nagenoeg zelfvoorzienend.  Alleen zonnepanelen zouden niet voldoende zijn, omdat deze ‘s winters nauwelijks stroom produceren. Juist de combinatie van zon en wind, en hopelijke in de toekomst een batterij, opent voor een melkveehouder als Van Wissen deze duurzame mogelijkheid.

Techniek en levensduur
Na de ontvangst vertelde Marco Mewe van EAZ Wind over de ontwikkeling en toepassing van de kleine windmolen. Ook beantwoordde hij vragen over techniek en de levensduur. Deze levensduur zou ongeveer twintig jaar zijn. Daarna is de molen weer te vernieuwen, zodat hij nog langer mee kan. Ook als deze uiteindelijk afgevoerd moet worden is er geen probleem, omdat de materialen - met name hout en staal - goed recyclebaar zijn.

Het verhaal is natuurlijk interessant, maar uiteindelijk gaat het om de windmolen zelf. Ondanks de kou, wind en regen, schaarden de deelnemers zich rond de windmolen om te ervaren hoe groot een dergelijke molen is. En welk geluid deze produceert. De conclusie was al gauw dat de grootte enorm meevalt en dat de molen, met zijn slanke mast en stijlvolle houten bladen, mooi in het landschap past. Hoe klein de molen ook lijkt, de molen in Meerkerk produceert 30.000 kWh per jaar. Dat staat gelijk aan zo’n honderd zonnepanelen of het verbruik van tien huishoudens. Geluidstil is de windmolen niet, behalve dan als het windstil is. Het geluid is wél zeer beperkt en draagt niet ver. De nabijgelegen snelweg maakte meer lawaai. En op vijftig meter afstand hoor je al niet meer dan de geluidsproductie van een moderne koelkast.

Kansen verder onderzoeken
De deelnemers waren zeer enthousiast over dit praktijkbezoek en willen met eCoBuren de kansen voor kleine windmolens in de gemeente Buren verder onderzoeken. Eén van de aanwezigen zei: "Onbegrijpelijk. Hoe kan een gemeenteraad tegen zo’n kleine windmolen zijn? Als ze hier waren geweest, dan hadden ze zelf gezien hoe mooi dit bij Buren past."
Uit de berichten van verschillende politieke partijen heeft eCoBuren begrepen dat zij in een nieuwe raad het uitvoeren van een pilot kleine windmolens opnieuw willen agenderen. eCoBuren wil dan ook onderzoeken of en op welk moment het zinvol is dat geïnteresseerden alsnog overgaan tot het aanvragen van een vergunning voor het plaatsen van een kleine windmolen. Dit om verder te bouwen aan de eigen, duurzame energievoorziening.
Webpagina: https://www.ecoburen.nl/site/excursie-kleine-windmolen