Thaise roerbak

De corpulente man die zijn even dikke Japanner uitstapte om te gaan pinnen, keek hulpeloos om zich heen. “Waar lijkt het op”, mopperde hij, zo luid dat de mensen in het rijtje achter hem het allemaal konden horen. “Storing. Al weer storing. Vorige week deed dat kloteding het ook al niet.” Hij beende weg, met venijnige passen. Het rijtje wachtenden vertrok ook. Niemand reageerde op de uithaal van de dikkerd. Misschien dachten we allemaal hetzelfde. Aan Oekraïne, aan de oorlog. In de  gebombardeerde steden valt niks meer te pinnen. De automaten liggen in puin of zijn leeggeroofd. En wij klagen hier over een storinkje.

Vorige week maakte ik in de supermarkt weer zoiets mee. Daar ontdekte een vrouw  dat er geen Thaise roerbakgroente meer in het koelvak lag. Die komen morgen weer, mevrouw, zei het beleefde vakkenvullertje. Ze zou natuurlijk Italiaanse, Hollandse, Mexicaanse of Chinese kunnen nemen. Ze deed het niet. Geïrriteerd liep ze door. Weer moest ik aan de ellende in de Oekraïne denken. In het oorlogsgebied is vrijwel niks meer te koop. De bezetters hebben de supermarkten leeggeplunderd. Mensen dreigen om te komen van de honger. En wij maar mekkeren over flutdingetjes.

Dit soort tafereeltjes maken me behoorlijk moedeloos. Verwende Nederlanders! Wat er ook gebeurt in de wereld, altijd met jezelf bezig zijn. Wat gebeurt er straks als de Oekraïense vluchtelingen aan de poort van onze Betuwe zullen kloppen? Waar wordt er onderdak voor hen geregeld? Ik heb er nog geen enkele politieke partij over gehoord.

Toch hoop ik dat we het beter gaan doen als de huisvesting van de arbeidsmigranten. Daar zijn we in de regio al jaren mee bezig en het is nog steeds een pijndossier. We zijn vastgelopen in de schimmige deals van de Polenhotelbazen. Ben ik nu te pessimistisch? Misschien wel. Maar gelukkig is er hoop. Er komen andere tijden, om met Boudewijn de Groot te spreken. Betere tijden. In Oekraïne en bij ons. Wie weet hebben we straks minder last van storingen aan de pinautomaat in onze buurt. En wie weet ligt er dan weer volop Thaise roerbakgroente in de supermarkt.

(reageren; jbeijer@upcmail.nl)