De nestor en nummer twee van de kieslijst, Kees van de Bijl.
De nestor en nummer twee van de kieslijst, Kees van de Bijl. Foto: Arno voor de Poorte

“De Protestants Christelijke Groepering is een koersvaste partij”

 "Dat geeft mij wat politieke rust. En nieuw bloed is gezond voor onze partij. Erik is heel geschikt omdat hij over een grote dossierkennis beschikt, welbespraakt is en omdat hij erg flexibel is tijdens de debatten. Bovendien verdraagt hij makkelijk tegenwind.” Verder vindt Van de Bijl dat het goed is dat de jongeren van nu in de toekomst de kar gaan trekken. "Erik geeft verjonging. Dat is gunstig voor de PCG.”

De nummer twee op de lijst en tevens oud-lijsttrekker is ervan overtuigd dat zoals zeelieden zonder kompas verdwalen op zee, de politiek niet zonder de Bijbel als leidraad kan. “Wij laten ons leiden door Gods Woord om zo verantwoorde besluiten te nemen."

Carrière

Kees van de Bijl zit al twintig jaar in de politiek van de gemeente Buren. Voor die tijd had hij totaal geen politieke ambities. "Ik ben dat toen gaan doen op aandringen van het toenmalige bestuur van de partij en Herman Freeken, de oud-wethouder. Ik heb sinds ik zitting heb genomen in de Raad nooit spijt gehad van dit besluit." 

Ambitie

Met de PCG heeft van de Bijl de ambitie om Buren een financieel gezonde gemeente te laten zijn en blijven. “Daarnaast willen we de zondag als rustdag in ere houden. We willen de Omgevingsvisie die er nu ligt zo optuigen dat er uiteindelijk een plan tot stand komt waarin een ondernemer écht kan ondernemen en kan uitbreiden zonder uit te hoeven wijken naar één van onze buurgemeentes. Daarmee houden we de werkgelegenheid op peil in onze gemeente.” Door het bouwen van veel huizen - minstens duizend - in de komende vier jaar wil de PCG de uittocht van de jeugd uit de gemeente Buren een halt toeroepen. “Dat geldt ook voor onze senioren. Die willen we in hun veilige en vertrouwde omgeving houden. Daarom is doorstroom ook belangrijk. De vraag overstijgt nog steeds het aanbod. We moeten in Buren stevig aan de slag om huizen te bouwen voor onze inwoners. Eén van de meest gekoesterde wensen van de partij is het zo laag mogelijk houden van de Onroerendezaakbelasting (OZB). “Dat is ondanks alle financiële ontwikkelingen tóch ons standpunt. Niet eerst uitgeven en er pas daarna achterkomen dat er tekorten ontstaan. De OZB is geen lapmiddel om die te dekken.” In de gemeente Buren ligt veel landbouwgrond. In de visie van de PCG is die nodig om daarop bedrijfsontwikkelingen plaats te laten vinden. “We willen in de Omgevingsvisie laten vastleggen dat we daar zuinig op horen te zijn. We zijn bijvoorbeeld wel voor duurzaamheid, maar niet als die ten koste gaat van teelbare landbouwgrond. Die leveren fruit en bloesem op. Dat is ook heel goed voor het toerisme in de hele gemeente.”

Oormerken grond

Bouwblokken zouden geen grens moeten zijn volgens de PCG. “Als ondernemers behoefte hebben aan uitbreiding,” stelt Van de Bijl, “dan horen we die ruimte te creëren, anders zijn we hen ook kwijt. Daar maken we ons zorgen over voor de toekomst. We zijn voorstander van het oormerken van gronden, zodat deze ten gunste komen van bedrijfsontwikkelingen.” Om alle wensen te realiseren is het noodzaak volgens de PCG om je hard te maken voor de financiën. “Bij ieder raadsvoorstel zullen we een vinger aan de financiële pols houden. Is er onvoldoende onderbouwing, dan laten we zonder te twijfelen tijdens een stemronde een krachtig NEE horen.”

Koersvast

Kiezers die een koersvaste partij zoeken komen bij de PCG terecht. “Wij houden niet van zwalkend zwabberbeleid. We proberen weloverwogen besluiten te nemen. Daarnaast zijn we echt een partij die het volk vertegenwoordigt. We zijn betrokken bij het ondernemerschap in de gemeente. We zijn altijd een partij geweest die politiek doet wat mogelijk is. Vandaar dat we graag samenwerken met partijen die onze speerpunten ondersteunen.”

Speerpunten PCG

- Een financieel gezonde gemeente Buren
- Zondagsrust bewaren en stimuleren
- Veel woningbouw
- Ruimte voor ondernemers
- Zuinig omgaan met teelbare landbouwgrond
- OZB niet onnodig verhogen
- Een werkbare Omgevingsvisie voor de toekomst van de gemeente Buren
www.pcgburen.nl